Viorica Dăncilă a intrat în concediu. Paul Stănescu, PREMIER de ocazie

Publicat: 06 08. 2018, 10:11

This browser does not support the video element.

Viorica Dăncilă este în concediu în perioada 6-13 august, delegându-și atribuțiile vicepemierului Paul Stănescu. Președintele Klaus Iohannis a cerut, vinerea trecută, CCR să soluționeze un conflict juridic între premier și președinte, motivând că acesta trebuia să asigure permanența funcției.

Pe 31 iulie, o decizie apărea în Monitorul Oficial, care prevedea că viceprim-ministrul Paul Stănescu va exercita, în perioada 6-13 august, atribuțiile premierului Viorica Dăncilă privind conducerea operativă a Executivului, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. În acest interval, șeful Executivului va fi în concediu de odihnă, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

„Decizie pentru exercitarea unor atribuții. În temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. – În perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României”, se arată în hotărârea emisă de Viorica Dăncilă și publicată în Monitorul Oficial.

La trei zile după ce decizia a apărut în Monitorul Oficial, președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu un conflict juridic între premier și președinte, șeful statului considerând că premierul trebuie să își exercite în permanență funcția sau să anunțe delegarea.

„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată sesizarea președintelui Klaus Iohannis depusă la CCR.

Klaus Iohannis a mai acuzat faptul că delegarea nu a fost anunțată și la nivelul președintelui și că în perioada delegării atribuțiilor trebuia numit prin decret, de către șeful statului, un premier interimar.

„Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituțional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituție. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremația Constituției, precum și principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale”, potrivit textului sesizării.

Curtea Constituțională a stabilit pe 14 august termenul pentru transmiterea punctelor de vedere de către Președinție și Guvern, referitor la sesizarea depusă de Iohannis cu privire la existența unui conflict juridic între instuții, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Tot vinerea trecută, vicepremierul Paul Stănescu, desemnat să preia conducerea Guvernului în perioada 6-13 august, a declarat că atât el cât și prim-ministrul vor respecta decizia CCR în cazul cererii de soluționare a conflictului juridic președinte – premier pe tema interimatului la Palatul Victoria.

„E decizia președintelui, sigur că doamna prim-ministru, bineînțeles și eu, vom respecta decizia Curții Constituționale. Altceva nu pot să vă spun la această oră. Eu cred că acest conflict Curtea Constituțională va da o decizie cât mai repede și sigur că cu toții respectăm deciziile Curții Constituționale. Toți trebuie să respectăm Constituția și legile țării, indiferent cum ne cheamă și indiferent ce funcții deținem la un moment dat în statul român”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, la ministerul Dezvoltării.

Președintele Iohannis a dezvăluit, sâmbăta trecută, când a participat la Consiliul Național al PNL la Parlament, discuția pe care a avut-o cu o zi înainte cu Viorica Dăncilă. Potrivit șefului statului, premierul i-a spus că nu știa că s-a publicat în Monitorul Oficial decizia de a delega atribuțiile pe perioada concediului său, telefonul venind după ce șeful statului a sesizat CCR.

„Am ajuns să avem un guvern irațional. Ieri am avut o discuție care m-a făcut să cred că avem chiar un guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. După ce doamna Prim-ministru a publicat – vă povestesc doar ultima fază, pentru că sunt nenumărate, este un șir nesfârșit – deci, doamna Prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar. Surpriză, am crezut că este atributul meu! Și am contestat la Curtea Constituțională acest demers. Este un conflict constituțional, de natură juridică. După ce am înaintat la Curtea Constituțională acest demers, doamna Prim-ministru m-a sunat, să îmi spună că pleacă în concediu și că toate sunt bune. Asta, după ce, în paranteză, publicase acel draft de rectificare bugetară, care este o catastrofă. Dar nu despre asta am vorbit prioritar. I-am atras atenția că nu e bine totuși ce a făcut și că acea decizie este temei de conflict constituțional. Și știți ce mi-a spus? Nu a știut că se publicase! Mai ireal decât așa, mă scuzați, nu cred că se poate!”, a declarat Klaus Iohannis, în discursul său susținut sâmbătă la Consiliul Național al PNL.

De cealaltă parte, președintele PSD Liviu Dragnea l-a atacat pe Klaus Iohannis, spunând că președintele este ridicol prin faptul că a contestat la CCR concediul premierului Viorica Dăncilă. Acesta a adăugat că șeful statului a proliferat minciuni și dezacorduri la Consiliul Național al PNL.

„În primul rând, Iohannis ieri și vineri s-a făcut de râs. Asta este prima constatare a mea. Prima dată s-a umplut de ridicol cu contestarea la CCR a plecării în concediu a doamnei prim-ministru și ieri (sâmbăta trecută – n.r.) a fost apogeul ridicolului. O serie întreagă de minciuni, a mai făcut și două dezacorduri. Este din ce în ce mai disperat, pentru că acum câteva luni de zile, nici măcar nu îl interesa PNL. Spunea că va ieși președinte pentru că nu avea contracandidat. Ulterior am realizat că cine îi va fi contracandidat îl va rezolva cu statul paralel. Vede că nu mai are susținere în stradă, pentru că mase mari de oameni nu se mai lasă incitați de provocările lui. Are o foarte mare problemă, pentru că în primul rând el nu mai are bază electorală. Și-a construit-o pe o minciună și o gogoașă mediatică umflată de statul paralel, cu lupta împotriva corupției, pentru că a călcat în picioare CCR și după 30 de zile a decis revocarea doamnei Kovesi de la DNA. E agitat, vede că se mișcă Cioloș, un alt candidat la prezidențiale și singurul partid rămas este PNL”, a declarat Liviu Dragnea, duminică seară, la Antena 3.

Liderul social-democraților a mai spus că premierul i-a relatat că, în discuția pe care a avut-o vineri cu președintele Iohannis, acesta a țipat la ea de nenumărate ori la telefon, fiind nemulțumit de rectificarea bugetară, în contextul în care Administrația Prezidențială are alocați mai puțini bani.

„Doamna premier mi-a spus foarte limpede că principalul motiv de supărare și faptul că a țipat de nenumărate ori la ea la telefon era rectificarea bugetară. Nu înseamnă ca s-a intimidat doamna prim-ministru, nici nu era ceva nou. A spus că o să transmita la Departamentul de stat și la Bruxelles că nu mai are bani să meargă la NATO, la Bruxelles”, a explicat Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a spus că șeful statului a țipat la premierul Viorica Dăncilă și legat de vizita în Israel.

„S-a mai întâmplat când i-a spus de vizita din Israel, pe același ton. I-a spus că nu o să mai aibă bani (Administrația Prezidențială – n.r.) să plece la Bruxelles, la NATO. În 2018 a primit 58 milioane de lei, în primul semestru a cheltuit 22 milioane de lei. I s-au pus 46 de milioane de lei acum. Există rezervă la Guvern ca să compenseze, dar asta este marea problemă. S-au făcut mai multe tăieri la mai multe instituții și la Senat și la Cameră, la serviciile secrete, care nu au cheltuit nici jumătate din bugetul alocat, iar sumele au fost alocate către niște domenii prioritare pentru noi”, a completat Liviu Dragnea.