Viorica Dăncilă, editorial în Jerusalem Post: Influenţa Rusiei în afacerile europene este atât agresivă, cât şi dăunătoare

Publicat: 22 10. 2020, 21:46
Actualizat: 06 04. 2021, 15:33
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a scris un articol de opinie în ziarul israelian de limbă engleză Jerusalem Post. În textul său, aceasta spune că a crezut mereu într-o Europă care ar putea avea o „relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia.”

Viorica Dăncilă a subliniat complexitatea relațiilor istorice dintre România și Rusia

„Europa trebuie să ia în calcul o nouă dinamică în relația cu Rusia, altfel, mi-e teamă că vom continua să facem aceleași greșeli și vom întâmpina aceleași dificultăți”, scrie Viorica Dăncilă în editorialul publicat joi de ziarul israelian de limbă engleză Jerusalem Post.

Dăncilă opinează că nici reacțiile diplomatice și politice europene la mișcările Rusiei nu au avut un efect. Potrivit fostului premier al României, acestea „au servit drept muniție pentru mașina de propagandă internă, care portretizează Occidentul ca pe un partener incorect.”

Editorialul scris de Viorica Dăncilă în Jerusalem Post / Sursă: Captură Foto

 

Fostul șef al Executivului român mai scrie că anii petrecuți în politică au învățat-o că politica e mai mult în gri decât în alb și negru, exprimându-și crezul în „posibilitatea ca Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia.”

„Datorită istoriei noastre comune și bazându-mă pe o carieră care m-a învățat că politica e mai mult în gri decât în alb și negru, am crezut mereu în posibilitatea ca Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă cred acest lucru. Dar traiectoria pe care trebuie să o urmăm pentru a ne apăra interesele e tot mai neclară”, mai scrie Viorica Dăncilă în editorialul său.
Fostul premier al României a subliniat în textul său că relațiile României cu Rusia au un istoric îndelungat, care se întinde pe secole.

„RUSIA NU este de asemenea nouă pentru România sau români. Relațiile noastre se întind pe secole și înglobează dificultăți istorice. Am fost, uneori, prieteni și alteori, dușmani. În secolul al XVIII-lea, Rusia a contribuit la eliberarea Țării Românești și Moldovei de otomani, care s-au alăturat ulterior pentru a crea România. Doar un secol mai târziu, Rusia le-a reluat cu forța, subjugând populația locală”, a mai scris fostul premier al României în jerusalem Post.