Virgil Musta trage un semnal disperat de alarmă: “În scurt timp, sistemul va fi copleșit!” Care este scenariul care îl îngrozește teribil pe medic

Publicat: 05 11. 2020, 14:18
Actualizat: 05 11. 2020, 14:20
Virgil Musta se așteaptă la creșterea contaminărilor cu COVID-19. Recomandări pentru viitorii guvernanți / Mediafax Foto, Dani Amariei

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, trage un semnal disperat de alarmă după ce în România, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de coronavirus. Reputatul medic este de părere că, în curând, sistemul medical va fi copleșit, situația la ATI fiind critică.

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara susține că nu va mai dura mult până când medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine salvează și pe cine lasă să moară.

Eu cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții. Asta înseamnă că la două, trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică. Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu”, a spus Virgil Musta.

Virgil Musta: “Se va întâmpla ca în Italia!”

Medicul din Timișoara mai precizează că extinderea ATI este dificilă, în contextul în care “nu stăm bine deloc” la echipamente specifice și personal calificat.

Se va întâmpla cum s-a întâmplat în Italia, vor rămâne acasă dacă nu au acces la sistemul de sănătate. Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăsi tot mai greu. Pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda”, a mai subliniat Virgil Musta.

“Luptăm în continuare, dar spitalul nu e o soluție!”

Luptăm în continuare ca să găsim soluții cât de cât să ținem sub control fenomenul, dar să știți că singuri nu putem. Avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității, de a înțelege că trebuie să ne protejăm pentru că spitalul nu este o soluție”, a încheiat medicul.