Vrea să lase REPETENȚI încă din clasa I. Ecaterina Andronescu dorește SCHIMBAREA legii

Publicat: 21 01. 2019, 15:35

Ecaterina Andronescu vrea să schimbe prevederile legale privind repetenția în clasele primare și să ofere posibilitatea învățătorului de a lăsa repetent un elev și înainte de clasa a III-a.

„Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a, nu îi poate lăsa repetenți, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine, să calculeze și 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa aa VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prim lege și fișa postului profesorului,” a declarat ministrul Educației la Digi24

Ea consideră o greșeală că un elev de clasa I nu poate fi lăsat repetent: „Categoric.(…) Te străduiești mai mult să-l înveți ce trebuie să-l înveți”.

Potrivit Ordinului Ministerul Educației nr. 5115/2014 – privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la sfârșitul clasei pregătitoare și la sfârșitul clasei I, elevii nu pot fi lăsați repetenți. Elevii cu dificultăți de învățare vor rămâne în colectivele în care au învășat și vor intra într-un program de remediere sau recuperare școlară pe parcursul anului următor.

Ca de obicei, reacțiile la anunțul ministrului sunt radical diferite. Reprezentanții părinților nu sunt de acord cu intenția ministrului Educației deoarece consideră că repetenția i-ar afecta emoțional la așa o vârstă fragedă. Președintele Federației Sindicatelor din Educație crede că decizia e binevenită, pentru că mii de copii nu pot citi.

„Această inițiativă ar afecta, cel puțin din punct de vedere emoțional, un copil care abia se obișnuiește cu mediul școlar și care are șapte ani. Nu avem cum să fim de acord cu așa ceva. Nu știu de ce un ministru și-a dorit acest lucru. Până la urmă, în calitate de ministru poate propune orice, dar văzând reacțiile tuturor nu vom agreea așa ceva și sperăm să nu fie impusă prin noua lege a educației, care va fi în dezbatere publică,” a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de părinți din învățământul preuniversitar.

Dimpotrivă, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” Marius Nistor consideră propunerea binevenită.

„Din punctul meu de vedere, este o problemă că la nivelul clasei a I-a, treci în clasa a II-a fără să ai cunoștințe elementare.(…) Marea problemă a noastră este că avem peste 50.000 de copii care nu știu să scrie și să citească suficient de corect. Copii care termină gimnaziul, copii care ajung în liceu și sunt puși în imposibilitatea de a susține examenul de Bacalaureat,” apreciază Nistor.

„Consider că ar trebui să începem în regim de urgență discuții despre legea învățământului preuniversitar, legea învățământului universitar. Toate aceste probleme să fie puse în dezbatere publică și clarificate din punct de vedere legal. Să avem actele normative.(…) Din punctul meu de vedere, copilul acela cum poate intra în clasa a II-a, atâta timp cât nu are elementele de bază? E ca și cum aș vrea să-l trec direct în clasa a XI-a, dar el are probleme la nivelul clasei a X-a. Îl trec doar de dragul de a-l trece?” se întreabă Marius Nistor.