VREMEA. Ce spun meteorologii ANM despre ninsorile din martie și care sunt efectele asupra culturilor agricole

Publicat: 28 03. 2013, 13:19
Actualizat: 22 10. 2014, 16:25

VREMEA. Temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii martie nu sunt ceva ieșit din comun pentru acestă perioadă, arată meteorologii. Totuși, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) spun că vremea rea va aduce ceva pierderi în agricultură, la o serie de culturi.

„Pentru că am avut aceste minime termice, care au coborât în Moldova până la – 14 grade Celsius, avem local ușoare efecte negative la pomii fructiferi și la vița de vie prin vătămarea mugurilor de rod. Nu avem însă o situație exactă despre cât la sută din suprafață a fost afectată. Vom vedea săptămâna viitoare. Mai avem ușoare efecte negative la culturile de câmp, pe grâu, pe orz și rapiță, care au suferit  arsuri ale vârfurilor frunzelor”, a declarat pentru gândul Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie. 

Specialistul a mai spus că e posibil ca acolo unde a fost viscol să apară unele efecte negative la culturi.

„Vremea din martie nu este o situație excepțională,  pentru că s-a mai întâmplat și în alți ani să avem ninsori și viscol. Am avut chiar și în aprilie. Luna martie, ca perioadă de tranziție, poate păstra în mod obișnuit aspecte ale vremii specifice sezonului de iarnă, pentru că circulația a aerului din perioada de iarnă se poate menține mai mult”, a mai spus Elena Mateescu.

Reprezentantul ANM susține că, din punct de vedere al temperaturilor medii, luna martie poate fi considerată o lună normală, deoarece a avut și perioade calde care au alternat cu perioade reci.

„Nu ne-am apropiat de minima absolută pentru luna martie pentru că valoarea cea mai scăzută înregistrată în luna martie a fost de – 33 de grade Celsius. Noi acum am avut – 13 de grade la Dărăbani”, a spus Mateescu.

Până acum, temperaturile din luna martie au fost apropiate de media anuală, fiind cu 0,4 grade mai cobărâte decât media anuală înregistrată.

„Au fost alți ani când în luna martie temperaturile au fost mult mai scăzute.  În 1987, în  luna martie, temperatura a fost mai coborâtă cu minus 5,4 grade decât era  media termică normală,  în 1996 cu minus 2,9 grade, 1969  cu minus 3,4 grade, în 1963  cu minus 4,8 grade, în  1993 cu minus  2 grade”, a precizat Elena Mateescu.