Xi Jinping l-a certat pe premierul canadian, Justin Trudeau, în fața camerelor de filmat. Ce l-a supărat pe liderul chinez

Publicat: 17 11. 2022, 10:05
Sursă Foto - Captură ecran/BBC

Liderul chinez Xi Jinping a fost filmat în timp ce îl acuza pe omologul său, Justin Trudeau, că a divulgat detalii către presă, la doar câteva zile după ce au avut o discuție la summitul G20 de la Bali.

Liderul chinez Xi Jinping a putut fi observat, miercuri, într-un moment de sinceritate maximă, în care a fost filmat în timp ce îl certa pe omologul său canadian, premierul Justin Trudeau, pentru că ar fi divulgat anumite conversații presei.

Xi i-a vorbit lui Trudeau în mandarină, a zâmbit tot timpul, dar în momentul în care interpretul a tradus în engleză s-a dovedit că ceea ce zicea liderul chinez era, de fapt, mai puţin prietenos.

„Tot ceea ce am discutat a fost scurs în presă şi acest lucru nu este adecvat. Şi nu aşa s-a desfăşurat conversaţia”, a tradus interpretul lui Xi.

„Dacă a existat sinceritate din partea dumneavoastră, atunci vom discuta cu o atitudine de respect reciproc, altfel ar putea exista consecinţe imprevizibile”, îl avertizează Xi, în mandarină, pe liderul canadian.

„În Canada, noi credem într-un dialog liber, deschis şi sincer. Vom continua să lucrăm împreună într-un mod constructiv, dar vor exista lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, a răspuns premierul canadian, potrivit BBC.com.

„Să creăm mai întâi condițiile”

„Să creăm mai întâi condiţiile”, a răspuns Xi, potrivit traducătorului.

Liderul chinez îi strânge apoi mâna lui Trudeau şi pleacă împreună cu alţi oficiali.

Schimbul de replici dintre Justin Trudeau şi liderul chinez are loc în contextul în care Xi Jinping încearcă să reafirme influenţa globală a Chinei la summitul din insula Bali, după o absenţă de aproape trei ani de pe scena mondială.

Relaţiile Chinei cu aliaţii Statelor Unite s-au deteriorat în ultimii ani, din cauza tensiunilor geopolitice în creştere, a disputelor privind comerţul şi a originii pandemiei Covid-19, precum şi din cauza parteneriatului tot mai mare al Beijingului cu Moscova – în ciuda războiului Rusiei în Ucraina.

De asemenea, liderul chinez a încercat să restabilească relaţiile în cadrul summitului, întâlnindu-se luni cu preşedintele american Joe Biden.

Acesta a purtat discuţii oficiale cu liderii Australiei, Franţei, Olandei, Africii de Sud, Spaniei, Senegalului, Argentinei, Indoneziei şi Coreei de Sud, potrivit News.ro.