Zeci de mame din Brașov învață că bătaia „nu este ruptă din rai”. „Folosesc prea des pedeapsa, amenințarea, vor să se schimbe”

Publicat: 10 05. 2015, 12:11
Actualizat: 11 05. 2015, 10:15

Grădinița din Apata, dezvoltată prin programul asociației OvidiuRo, „Fiecare copil în grădiniță”, îi educă pe cei mici și pe părinți deopotrivă. Mai mult, părinții primesc 50 de lei pe lună, printr-un program al OvidiuRo.

„Dacă acasă nu merg pe un program ordonat și nu respectă niște reguli, grădinița singură nu poate face prea multe”, a declarat o educatoare a grădiniței, potrivit știrileprotv.ro.

Una dintre femeile ajutate recunoaște că și-a schimbat atitudinea, de când are parte de consilierea OvidiuRo: „Am învățat din acest proiect cum să îmi educ copilul mai bine, să-l apreciem cu mai multă dragoste”.

Pe de altă parte, Mariana Dragomir, formator Learn & Vision România, spune că „unii părinți folosesc prea des pedeapsa, folosesc prea des amenințarea, sunt foarte implicați în discuție și doresc să își schimbe stilul.”

Programul este destinat îmbunătățirii vieții și educației copiilor defavorizați cu vârste între 3 și 5 ani.

Fondatoarele Asociației OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, au semnat în aprilie acordul de parteneriat cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, și ministrul Muncii, Rovana Plumb.

„Faptul că două instituții publice-cheie își declară susținerea pentru implementarea programului «Fiecare Copil în Grădiniță» la nivel național este un pas mare pentru toți copiii săraci din România, care merită o șansă la educație și la o viață mai bună. Ne bucurăm că, prin acest acord, putem continua colaborarea nu doar cu Ministerul Educației, cu care suntem parteneri din 2010, ci și cu Ministerul Muncii, cu care colaborăm pentru combaterea sărăciei”, a declarat Maria Gheorghiu.

Potrivit Ministerului Educației, în acest moment, doar o treime dintre copiii de 3 – 5 ani în situații de risc din România beneficiază de educație timpurie, care are cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului școlar.

Copiii care nu frecventează grădinița regulat și ai căror părinți nu le pot oferi educația potrivită acasă riscă să înceapă școala târziu și nepregătiți și să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei și ceilalți copii.

Pentru a contracara aceste efecte negative, Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu cele două ministere, va realiza documentul-cadru privind extinderea sustenabilă a programului „Fiecare Copil în Grădiniță” la nivel național și va realiza studii de impact cu privire la rata de succes a programului.

Programul „Fiecare Copil în Grădiniță” a fost lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în iulie 2010. De atunci 11.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună prin program.

Pe lângă stimulentele sub formă de tichete sociale de 50 de lei pe lună acordate părinților pentru prezența susținută a copiilor la grădiniță, Asociația OvidiuRo alocă în cadrul programului și 60 de lei per copil/an pentru materiale educaționale pe care le aleg profesorii.

În plus, Consiliul local trebuie să aloce anual 150 de lei pe copil aferenți achiziționării de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru toți copiii din program.

În 2014, programul a fost implementat în mai multe localități din Dolj, Dâmbovița, Brașov, Vrancea și Cluj. Din 2010, programul a mai fost implementat în localități din Alba, Mureș, Sibiu, Covasna, Bacău și Vaslui, informează Mediafax.