Zeci de mineri de la Mina Lupeni au rămas în subteran, nemulțumiți de salarii. Directorul tehnic al SNH și liderul de sindicat au coborât pentru a discuta cu protestatarii

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 03 02. 2019, 17:15

Directorul tehnic al Societății Naționale a Huilei (SNH) și liderul de sindicat al minerilor au coborât, vineri seară, în subteranul Minei Lupeni pentru a discuta cu ortacii care refuză să iasă la suprafață, întrucât sunt nemulțumiți de salarii, numărul protestatarilor ajungând, între timp, la 34.

Potrivit directorului general al Societății Naționale a Huilei, Nicolea Drăgoi, directorul tehnic al societății, Cristian Baleia, și liderul de sindicat al minerilor, Vasile Vamoș, au coborât în mină pentru a-i convinge pe ortaci să renunțe la protestul din subteran.

Drăgoi a afirmat că celor aproximativ 12 ortaci din schimbul al doilea al unei brigăzi li s-au alăturat alți colegi din alte brigăzi, numărul minerilor protestatari ajungând la 34.

El a afirmat că îi așteaptă pe ortaci la suprafață pentru a discuta despre problemele lor.

Pe de altă parte, surse din SNH susțin că și la Mina Livezeni sunt probleme cu salariile, mai mulți ortaci care lucrează aici având pe fluturașii de salarii zero lei.

Minerii dintr-un schimb de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă la terminarea programului, rămânând în subteran, întrucât sunt nemulțumiți de salariile pe care urmează să le primească.

Potrivit directorului general al Societății Naționale a Huilei, Nicolae Drăgoi, minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafață după terminarea programului de lucru, aceștia fiind nemulțumiți de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie și despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărțiți fluturașii de plată.

Drăgoi aprecia că 12 ortaci refuză să iasă din subteran.

Potrivit sursei citate, minerii au cerut să discute cu conducerea minei și cu reprezentanții sindicatului.

Reprezentanții minerilor spun că indicele de productivitate, în funcție de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puțin peste 0,90. De altfel, doar la două unități miniere din Valea Jiului, respectiv Paroșeni și Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci – Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni și Uricani – indicele a variat între 0,90 și 0,99