Zeci de nave și ambarcațiuni militare își așteaptă azi vizitatorii în mai multe porturi

Publicat: 11 08. 2018, 11:26

Astfel, potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), în Portul Militar Constanța, submarinul „Delfinul”, Nava-Școală „Mircea”, fregata „Regina Maria”, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, o navă maritimă hidrografică, un monitor fluvial, o navă purtătoare de artilerie, o corvetă, un dispozitiv mobil de lansare rachete, un puitor de mine, un elicopter Puma Naval și două remorchere multifuncționale sunt pregătite, până la ora 18.00, pentru a primi vizita publicului.

Și fregata „Mărășești” este deschisă pentru vizitare, aceasta fiind acostată la Terminalul Pasagere.

Pe dană, sunt pregătite expoziții de tehnică, armament și echipamente utilizate de specialiștii Centrului 39 Scafandri, Direcției Hidrografice Maritime, Regimentului 307 Infanterie Marină, Centrului 110 Comunicații și Informatică. De asemenea, au fost amenajate și standuri expoziționale ale instituțiilor de învățământ militar de marină și ale Muzeului Național al Marinei.

Accesul publicului în portul Constanța se face pe la Poarta 1 bis.

Și porturile militare Mangalia și Tulcea pot fi vizitate în intervalul orar 10.00 – 13.00, iar la Brăila navele militare își vor primi vizitatorii pe faleză, în zona Moara Violattus, tot până la ora 13.00. Marinarii militari fluviali vor ajunge cu navele duminică, 12 august, la Galați, în zona Palatului Navigației,. Acestea vor putea fi vizitate în intervalul orar 09.00-13.00.

La Muzeul Național al Marinei Române, intrarea va fi gratuită sâmbătă, 11 august, și miercuri, 15 august, în intervalul orar 09:00-17:00.

Aceste acțiuni sunt parte a festivităților organizate de SMFN cu ocazia Zilei Marinei Române, care se sărbătorește în fiecare an în data de 15 august. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanța, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională. În anul Centenarului Marii Uniri, sărbătoarea marinarilor a devenit un amplu festival al mării și al tradițiilor marinărești, iar orașul Constanța este nu numai poarta principală de ieșire a țării noastre la Oceanul Planetar, ci este și capitala Mării Negre pentru toți românii.

Foto: Hepta