Zeci de percheziții la firme de leasing și la membrii unor grupări suspectate de evaziune de 4,5 milioane de euro

Publicat: 03 10. 2013, 13:07
Actualizat: 05 08. 2014, 12:45

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut joi 64 de percheziții în București și șapte județe, la firme de leasing și la două grupări suspectate de evaziune fiscală de 4,5 milioane de euro, 55 de persoane urmând să fie audiate.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală și Serviciul Teritorial Cluj au descins simultan la membrii celor două grupări.

Anchetatorii au făcut 64 de percheziții în București, Cluj-Napoca, Oradea și în județele Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Suceava și Teleorman, la locuințele învinuiților și la sediile unor societăți de leasing. Procurorii DIICOT vor audia în aceste cauze 55 de persoane.

Una dintre acțiuni a avut loc într-un dosar în care procurorii DIICOT – Structura Centrală cercetează 11 persoane suspectate că au constituit în București un grup de criminalitate organizată care, prin circuite financiare fictive derulate prin mai multe firme, a făcut achiziții intracomunitare de materiale de construcții. Membrii grupului infracțional au vândut apoi materialele de construcții în România, dar au înregistrat operațiuni nereale în evidențele contabile ale unui număr de 18 societăți comerciale pe care le controlau, pentru a reduce valoarea reală a TVA, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Potrivit procurorilor, o primă categorie de societăți a fost utilizată în calitate de client intracomunitar, pentru achizițiile intracomunitare de materiale de construcții, și respectiv de furnizor național.

O a doua categorie de societăți comerciale a fost folosită pentru crearea de circuite financiare fictive, respectiv derularea de operațiuni fictive pentru a evidenția în actele contabile ale societății care realizează achiziții intracomunitare cheltuieli nereale, diminuând astfel cuantumul TVA colectată.

O a treia categorie de societăți comerciale -adevărate „fabrici de facturi”, conform procurorilor – a fost utilizată pentru a emite facturi fictive care să permită societăților din primele două categorii să dispună transferul unor sume de bani în contul acestora, retrase ulterior în numerar de către membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin neplata TVA a fost estimat la aproximativ patru milioane de euro.

Cea de-a doua acțiune a fost făcută de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, fiind vizate cinci persoane care, prin intermediul unei societăți comerciale care administrează mai multe parcuri auto din județele Cluj și Brașov, „au desfășurat activități de comercializare autoturisme, prin livrări intracomunitare fictive către societăți comerciale din Ungaria, urmate de revânzarea autoturismelor către persoane fizice și juridice române”.

În acest caz prejudiciul produs bugetului de stat, prin neplata TVA, a fost estimat la 550.000 de euro.

Acțiunile au fost făcute împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, BCCO Cluj, București și Oradea, cu suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații, a precizat DIICOT.