Zegrean, despre propunerea lui Tudor Chiuariu: Va trebui să mutăm sediul CC în opt localități, la fiecare judecător acasă

Publicat: 09 05. 2013, 17:19
Actualizat: 03 07. 2013, 16:40

Președintele CC, Augustin Zegrean, a comentat în glumă propunerea de mutare a sediului CC pentru eliminarea unor eventuale presiuni politice, afirmând că, din iunie, un singur judecător va avea domiciliul în Capitală, astfel că sediul va trebui mutat în opt localități, „la fiecare acasă”.

„Din iunie, un singur judecător va fi cu domiciliul în București. Va trebui s-o mutăm în opt localități, la fiecare acasă. Sincer, mi-ar plăcea. Ar fi bine să ne mutăm din București, poate că ar fi mai relaxat în altă parte. Noi nu avem niciun fel de presiuni politice”, a spus președintele Curții Constituționale (CC).

În ce privește afirmațiile unor judecători care s-au plâns că au existat presiuni, Zegrean a explicat că „erau opinii personale, nimeni nu a sesizat presiuni politice, au fost altfel de sesizări”.

Vicepreședintele Comisiei pentru revizuirea Constituției, Tudor Chiuariu (PNL), a propus joi, în cadrul unei dezbateri a Forumului constituțional, ca sediul CC să fie mutat din București la Iași, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor.

Chiuariu a menționat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiție al Germaniei, după ce a constatat „câtă pasiune naște” în România această instituție.

Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curții Constituționale are drept scop „stabilirea unei anumite distanțe față de evenimentele politice ale zilei, față de presiunile politice”, astfel încât judecătorii Curții să-și păstreze imparțialitatea.

Chiuariu a mai susținut că probabil că cele mai îndreptățite localități „din punct de vedere al tradiției juridice” să găzduiască sediul CC ar fi Iași, Cluj-Napoca sau Sibiu.

De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curții Constituționale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestații față de deciziile inițiale ale CC.