Zgonea vrea să gasescă o soluție pentru cooperarea dintre „sistemul de justiție și sistemul de intelligence” după decizia CCR

Publicat: 10 03. 2016, 12:48
Actualizat: 08 05. 2018, 04:02

„Decizia CCR trebuie pusă în aplicare. Întotdeauna vom găsi soluții astfel încât activitatea Parchetelor, a DNA, să fie cea stabilită prin deciziile legale. Nu cred că există un impediment. Cooperarea aceasta între serviciile de intelligence și parchete există peste tot în lume, nu numai în România”, a spus Zgonea, adăugând că Legislativul, „cu calm și răbdare”, va găsi o soluție și la această decizie a CCR.

Valeriu Zgonea a subliniat că după atentatele din SUA, din 11 septembrie, cooperarea dintre justiție și serviciile de intelligence a devenit „mult mai strânsă” peste tot în lume.

„Cu această provocare care a venit după 11 septembrie toate statele au luat decizii de cooperare mult mai strânse între sistemul de justiție și sistemul de intelligence. Acest lucru generează securitate într-o societate, iar dacă vă uitați la mediul în care România se află veți vedea că România este o oază de securitate, fapt recunoscut de toate celelalte state care participă atât la structura euroatlantică, cât și la cea europeană. Suntem un pilon de securitate, cea mai sigură țară din această zonă, iar modelele pe care le-am aplicat au fost cele care au generat stabilitate, toleranță ridicată, respect”, a susținut Zgonea.

Președintele Klaus Iohannis a convocat vineri o ședință de urgență a CSAT pentru a discuta implicațiile deciziei CCR privind interceptările, a confirmat Administrația Prezidențială pentru MEDIAFAX.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituțional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituția și este neclară.

Președintele Curții Consțituționale, Augustin Zegrean, a declarat joi că nimeni nu va scăpa nepedepsit ca urmare a deciziei CCR.