Ziua 294 în libertate, prima noapte în arest. Adrian Năstase, condamnat la PATRU ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE: „O decizie extrem de injustă, o răzbunare”. REACȚIA LUI PONTA

Publicat: 07 01. 2014, 13:58
Actualizat: 06 07. 2016, 03:08

După 294 de zile, Adrian Năstase se întoarce în închisoare ca urmare a deciziei de luni a instanței supreme care l-a condamnat, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi. „O decizie extrem de injustă și îngrozitoare, o răzbunare”, a spus fostul premier, în drum spre penitenciarul Rahova unde a fost încarcerat în cursul serii. De această dată fără tensiunea din 20 iunie 2012 când a încercat să se sinucidă după condamnarea la închisoare în dosarul „Trofeul calității”. A plecat singur de la reședința din Zambaccian, cu fiul său, lăsând-o acasă pe soția sa, Dana Năstase, condamnată și ea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Răzbunarea invocată de Năstase, este o teorie împărtășită și de Victor Ponta, care a susținut că fostul premier este „o victimă a regimului Băsescu”. „Nu e prima dată când spun acest lucru”, a spus premierul, adăugând că „obiectivul principal este schimbarea unui regim politic pe care îl consider abuziv”. „Cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”, a insistat el.

URMĂRIȚI AICI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU. VIDEO

De altfel, pesediștii s-au înscris în această linie susținută de premier. „Suntem alături de Adrian Năstase și familia lui. Este o victimă a lui Traian Băsescu”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. „Este o decizie nedreaptă, o lovitură pentru România”, a apreciat și deputatul Florin Iordache. Chiar și Marian Vanghelie a catalogat decizia drept „un dezastru„. „E dezastruos ce se întâmplă! Nu cred că se putea aștepta nimeni. Cred că a adus și el niște servicii destul de mari acestei țări”, a spus el. „PSD-ul se duce mai departe, își numără morții și răniții de pe câmpul de luptă și merge înainte”, a fost concluzia lui Mircea Cosma, șeful CJ Prahova. 

Cât va sta Năstase în închisoare

Cei patru ani de închisoare cu executare, condamnarea primită Adrian Năstase, nu înseamnă că el va sta patru ani după gratii. Având în vedere vârsta de peste 60 de ani și executarea unei părți a pedepsei anterioare, fostul premier ar putea sta închis minimum 8 luni.

În prima fază, după încarcerare, avocații lui Adrian Năstase vor solicita contopirea pedepsei de doi ani din dosarul Trofeul Calității cu cea de patru ani din dosarul Zambaccian. În procedura de contopire există posibilitatea ca judecătorii Tribunalului București să îi aplice un spor, adică să îi majoreze pedeapsa de 4 ani cu șase luni sau un an. În ipoteza în care, după contopire, Năstase va rămâne tot cu patru ani de închisoare, fostul premier va fi obligat să execute minimum o treime din cei 4 ani la care a fost condamnat luni, adică 16 luni. Din cele 16 luni, fostului premier i se vor scădea cele 8 luni deja executate în dosarul Trofeul Calității, astfel că acesta va executa un minim de 8 luni.

Pe lângă aceasta, potrivit hotărârii de astăzi a Curții Supreme, familiei Năstase i se va confisca suma de 1,8 milioane de lei, adică 400.000 de euro. 

Istoricul dosarului

Dosarul Zambaccian a ajuns pentru prima oară în instanță în 13 noiembrie 2006, însă a trebuit să fie refăcut, fiind întprs la DNA în august 2008, printr-o decizie a Înailtei Curți.  În 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuții de coordonare a activității membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului și a altor persoane ce îndeplinesc funcții publice, cu atribuții de control în ce privește activitatea miniștrilor și atribuții de control asupra autorităților și instituțiilor publice centrale și locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct și prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soții Adrian și Dana Năstase au achiziționat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.

Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentința va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistrați pentru dare de mită, spălare de bani și fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentința din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, la Completul de cinci judecători care a decis la 6 ianuarie 2014 condamnarea lui Năstase la 4 ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi.

Pe de altă parte, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.