Ziua Armatei României, marcată cu ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală

Publicat: 25 10. 2019, 08:44

Președintele Klaus Iohannis va participa la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei. La ora 10.00, șeful statului va fi prezent în Parcul Carol din București, la Mormântul Ostașului Necunoscut, iar, de la ora 17.00, va participa la ceremonia organizată la Carei, unde vor mai fi prezenți și ministrul interimar al Apărării Naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Leș și Ciucă vor participa și la ceremonia de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român de la Satu Mare, de la ora 15.30.

Generalul Nicolae Ciucă și secretarul de stat Nicolae Nasta vor participa, de asemenea, la ceremonia militară de depuneri de coroane și jerbe de flori de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 10.00).

În București, activitățile vor debuta la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare) și la Monumentul Eroilor Geniști (Piața Leu), unde vor avea loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori.

De la ora 9.00, este ziua porților deschise la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, dar și la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, unde se marchează împlinirea a o sută de ani de la instituționalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înființarea Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război.

De la ora 9.30, în Parcul Carol I este deschisă o expoziție de tehnică și echipamente militare, cu standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susținut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instrucție pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” și exerciții demonstrative EOD, de tip Drill-team, cățărare și tiroliană.

Ziua porților deschise este organizată și la Muzeul Național al Aviației Române, de la ora 10.00. Aici va fi vernisată și expoziția „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”.

Vineri, de la ora 19.00, va avea loc o ceremonie de Retragere cu torțe pe itinerariul: Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” (Bulevardul Timișoara).

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat orașul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupația maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea orașului Carei a coincis cu ziua de naștere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naționale. La acea vreme purta numele de Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române și era denumită ca „sărbătoare militară și populară”.