Zonele de picnic și cele turistice, controlate de patrule coordonate de Ministerul Mediului

Publicat: 18 04. 2014, 12:29

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a dispus măsuri speciale de monitorizare a aplicării și respectării Legii 54/2012 – Legea picnicului, în perioada sărbătorilor pascale și mini-vacanței de 1 Mai, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, Ministerul Mediului, în colaborare cu Garda Națională de Mediu, cu Poliția Locală și cu Jandarmeria Română, vor organiza echipe mixte de control, care vor patrula în zonele special amenajate pentru activități de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, respectiv în zonele turistice și în zonele de afluență publică, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.

De asemenea, administrațiile publice locale au fost atenționate cu privire la obligațiile ce decurg din Legea 54/2012, referitoare la organizarea zonelor special amenajate pentru activitățile de picnic.

Potrivit Legii 54/2012, activitățile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparțin domeniului public sau privat al statului și unităților administrative-teritoriale, zone în care există utilități și facilități pentru desfășurarea unor astfel de activități și este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităților de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 3.000 lei.

În zonele special amenajate, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curățeniei și aruncarea deșeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii și stingerea jarului după încheierea activității; folosirea toaletelor ecologice; parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop; păstrarea liniștii și ordinii publice.

De asemenea, cetățenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce la întâmplare țigări, chibrituri sau obiecte aprinse, să nu spele obiectele folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate și să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural.

„Urmează două perioade cu zile libere în care nu putem face rabat de la vigilență. În mod tradițional, în această perioadă de vacanță, oamenii își doresc să petreacă cât mai mult timp în natură, ceea ce este un lucru foarte bun. Însă natura trebuie protejată, iar cadrul legal care reglementează aceste activități trebuie respectat. În ceea ce ne privește, vom sprijini autoritățile locale în demersurile pe care acestea trebuie să le întreprindă, conform legii”, a declarat ministrul Attila Korodi.