Se caută procurori rezistenți la stres

Se caută procurori rezistenți la stres
Publicat: 03/10/2012, 18:23
Actualizat: 29/07/2014, 23:59

Este ultima zi de înscriere și, la sfârșitul ei, opinia publică ar trebui să știe cine se încumetă să candideze la funcția de procuror general și la cea de șef al DNA. Nu sunt însă mulți doritori. Din această cauză, Ministerul Justiției a fost nevoit să prelungească cu două săptămâni termenele de depunere a dosarelor și de selecție a candidaților, numele înlocuitorilor Codruței Kovesi și lui Daniel Morar urmând să fie cunoscute abia la data de 1 noiembrie. Până astăzi însă, doar patru magistrați își declaraseră intenția de a participa la examen: procurorul din Târgu Jiu, Gheorghe Moța, și Tiberiu Nițu, fost adjunct al procurorului republicii, pentru Parchetul General, doamna Kovesi și procurorul clujean Ioan Irimie pentru Direcția Națională Anticorupție. Dacă nu cade o ploaie de candidaturi până la închiderea ghișeului, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, nu are ce tria. De fapt, toți cei patru aspiranți trebuie neapărat să rămână în cărți pentru a crea impresia că posturile au fost ocupate prin concurs.
De ce atâta lipsă de entuziasm pentru ocuparea celor mai importante funcții din sistemul judiciar? Unii magistrați s-ar putea să nu se califice, adică să nu îndeplinească criteriile expuse pe pagina de Internet a Ministerului Justiției. Li se cere să aibă solide cunoștințe profesionale și manageriale, spirit de echipă, capacitate de organizare, de „analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung”, să se adapteze rapid, să fie iuți în luarea deciziilor, în continuă perfecționare, buni colegi, abili comunicatori, să aibă o conduită exemplară, să fie integri, motivați și rezistenți la stres. Ei vor depune, de asemenea, un proiect propriu, cuprinzând viziunea lor despre instituție, obiectivele propuse și modul în care vor să conducă. Se conturează, astfel, portretul procurorului șef ideal, care pe unii i-ar putea intimida. Din toată înșiruirea aceea de virtuți, pe care, în realitate, nimeni nu le cumulează, una se va dovedi esențială – rezistența la stres.
Dintre toți magistrații, procurorul general și șeful DNA suportă cel mai înalt nivel de presiune exterioară. Ea vine de la opinia publică, pe de o parte, care vrea să-i vadă după gratii pe marii infractori și pe corupți, iar, pe de alta, de la clasa politică, neîmpăcată cu ideea că nu mai este deasupra legii. Nu există client al DNA, care să nu se fi plâns că este victima politică a cuiva, iar procurorii anticorupție sunt niște unelte. Apogeul denigrării a fost atins în ultimele două luni, când premierul Victor Ponta a vorbit despre procurorii „staliniști” și, împreună cu Crin Antonescu, și-a propus să se autodenunțe la Parchet în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea, anchetat pentru fraudarea referendumului. Parchetul General și DNA reprezentau, pentru liderii USL, bastioane ale președintelui Băsescu, așa că au făcut din schimbarea conducerii numite de acesta o prioritate și o datorie. Interimarii numiți de Kovesi și Morar nu-i plac premierului, care o presează pe dna Pivniceru să nu cadă în „capcana interimatului” și să țină concursul. După astfel de intervenții publice candidații știu la ce să se aștepte. Dacă vor să slujească exclusiv dreptatea, nu și pe altcineva, atunci să se aștepte la mult stres, fiindcă USL asta le promite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata