Elevii se pregătesc de simularea de la Bacaureat

Elevii se pregătesc de simularea de la Bacaureat
Publicat: 28/01/2013, 16:56
Actualizat: 21/05/2015, 19:08

Aproape 30.000 de elevi au fost înscriși la simularea examenelor de la evaluarea națională și de la bacalaureat care vor fi organizate în Capitală, miercuri fiind testarea la Limba și literatura română și vineri la Matematică, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul ISMB Gabriel Vrânceanu.

„Prima simulare este miercuri, 30 februarie, la Limba și literatura română, iar a doua este vineri, 1 februarie, la Matematică. La simularea bacalaureatului au fost înscriși 16.500 de elevi. Tot miercuri vor susține proba la Limba română de la evaluarea națională cei aproximativ 13.500 de elevi din clasa a VIII-a. Probele vor fi organizate în școli în intervalul orar 11.00-14.00”, a spus, luni, profesorul Gabriel Vrânceanu, inspector de specialitate în cadrul comisiei de organizare a simulării, de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

La simularea bacalaureatului pot participa și candidații din promoțiile anterioare care nu au promovat examenul, a precizat Gabriel Vrânceanu.

Conducerile unităților de învățământ vor organiza orarul cursurilor astfel încât simularea examenelor naționale să se desfășoare conform programului anunțat.

„Școlile vor organiza simularea astfel încât să fie cât mai apropiată de examenul care va avea loc în vară. Astfel, elevii vor fi așezați în clase în ordinea alfabetică, câte unul în bancă, iar sălile vor avea sisteme de supraveghere video. Subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, respectiv a XII-a, dar și elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea națională și cu clasa a IX-a pentru bacalaureat. În niciun caz subiectele de la simulare nu vor cuprinde materia nepredată”, a precizat inspectorul Gabriel Vrânceanu.

În legătură cu trecerea în catalog a notelor de la simulările din 30 ianuarie și 1 februarie, inspectorul ISMB a spus că decizia va fi luată după o discuție între părinți, profesori și elevi.

„Noi am spus să nu sugerăm nici trecerea notelor în catalog, dar nici netrecerea lor. Dacă profesorii, părinții și elevii decid, în urma unui dialog, că nota unui copil poate fi trecută în catalog din anumite rațiuni, este o decizie punctuală. La fel și în cazul în care hotărăsc ca nota să nu fie trecută în catalog. Dar, în baza acestor rezultate, fiecare profesor, fiecare unitate de învățământ vor stabili un plan de acțiune pentru pregătirea elevilor în contextul celei de-a doua sesiuni a simulării, când notele vor fi trecute în catalog, cât și pentru examenul final”, a precizat Vrânceanu.

El a mai spus că este mult mai importantă, în această sesiune, prezența elevilor la simulare decât nota în sine, precizând că absențele la simulare vor fi trecute în catalog.

„În acest fel, ei vor vedea cum se desfășoară, în linii mari, un examen și vor asuma cunoștințele dobândite până acum. Într-un fel își pot evalua cunoștințele. Nu este nimic dacă vor lua o notă slabă, dar este mai grav dacă lipsesc. Absențele la simulare vor fi trecute în catalog”, a adăugat profesorul Vrânceanu, arătând totodată că simularea reprezintă un efort din partea sistemului.

Simulările evaluării naționale și examenului de bacalaureat sunt descentralizate, fiecare inspectorat școlar își stabilește propriul calendar și propria metodologie, acestea urmând să aibă loc până la sfârșitul lunii aprilie.

Inspectorul școlar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, declara, în 10 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că simulările pentru examenele naționale au loc în două etape, o parte ianuarie – februarie, iar alta în 24-26 aprilie.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, spunea că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naționale nu sunt un semn bun și trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?