Radu Arhire, al treilea reținut în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri

Radu Arhire, al treilea reținut în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri
Omul de afaceri, pilot de raliu, Radu Arhirte, a fost reținut în dosarul în care este cercetat și Dumitru Dragomir
Publicat: 07/04/2014, 21:37
Actualizat: 08/04/2014, 07:10

Dragomir, Corbu și Arhire urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Liga Profesionistă de Fotbal a fost prejudiciată cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a tranzacției, în condițiile în care, în realitate, aceasta s-a făcut prin negociere directă, a arătat Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB).

Procurorii au precizat că în acest dosar s-a început urmărirea penală pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, LPF ar fi fost prejudiciată, la vânzarea drepturilor de televizare, prin faptul că tranzacția a fost „intermediată” de mai multe firme, deși ea s-a realizat, în realitate, fără acestea.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat luni, după reținerea clientului său în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I, că acesta e acuzat de spălare de bani, delapidare și evaziune, iar procurorii nu au ținut cont de probele pe care le-a adus.

Înainte să fie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul său că în acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. „L-am văzut pe Corbu de două ori, iar o dată ne-am certat”, a adăugat fostul șef al LPF.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 – 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condițiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal și reprezentanții societății câștigătoare. De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăți comerciale”, a arătat PTB.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Dumitru Dragomir și alte șase persoane au fost aduse, luni, la Poliția Capitalei, pentru audieri în acest dosar.

Înainte de a-i ridica pe cei șapte, procurori ai PTB și polițiști din Poliția Capitalei au făcut, luni dimineață, percheziții la 11 adrese din București și Ilfov – locuințe, sedii de firme și sediul LPF.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost făcute percheziții și la locuința fostului președinte al LPF, suspectat că ar fi încasat un comision important în contextul vânzării drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I.

Contactat de MEDIAFAX, Dumitru Dragomir a confirmat că anchetatorii au percheziționat și casa lui, precizând că aceștia nu i-au spus ce căutau.

„Da, domne’, au fost dimineață, acum au plecat. Nu știu de unde erau, de la Poliție, și nici nu mi-au spus ce căutau”, a afirmat Dragomir.

Întrebat dacă i s-a solicitat vreun document pe care îl avea la domiciliu, Dragomir a răspuns: „Mi-au cerut o gagică de 18 ani, dar n-am avut de unde să le dau”.

Acțiunile anchetatorilor au fost făcute cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații și al ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

În iunie 2011, Dumitru Dragomir a declarat că oferirea unui comision de 5 la sută firmei care a intermediat contractul pentru drepturile TV este perfect legal, acesta fiind aprobat de către Adunarea Generală a LPF.

Tot atunci, juristul LPF, Cătălin Ciubotă, spunea că cedarea drepturilor TV se face în conformitate cu legislația românească și europeană. „Au fost litigii, prin care trei cluburi, Steaua, Dinamo și Rapid au încercat să susțină că drepturile TV ar aparține cluburilor. Există hotărâri definitive și irevocabile care atestă ceea ce scrie și în Statut, drepturile TV aparțin LPF. Legea Sportului prevede același lucru, ca gestiunea drepturilor TV să fie colectivă, cum e și la nivelul UEFA. E normal să fie așa, pentru că gestiunea individuală a drepturilor TV s-a dovedit a fi falimentară, în cazul în care nu ești un club mare. De aceea în toată Europa, gestiunea se face colectiv. Această societate care a intermediat cedarea drepturilor, Capital Properties, și-a făcut treaba foarte bine. Piața media, plus presiunea care a venit de la cluburi, a creat un anumit blocaj. Apariția acestui intermediar a dus la deblocarea aspectelor juridice, dar și economice”, a susținut Ciubotă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?