Prima pagină » Știri » Corpul de control al premierului: Companiile de stat, desființate dacă nu devin instituții publice

Corpul de control al premierului: Companiile de stat, desființate dacă nu devin instituții publice

Corpul de control al premierului: Companiile de stat, desființate dacă nu devin instituții publice
Companiile de stat trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajații acestora sau pentru companiile private care lucrează cu ele, în caz contrar fiind necesar să fie desființate sau transformate în instituții publice, transmite Corpul de control al premierului.

”Companiile de stat – încă numeroase și aflate în poziții cheie ale economiei naționale, inclusiv în situație de monopol – trebuie să devină o sursă de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajații acestora sau pentru companiile private care lucrează cu companiile de stat. În situația în care o companie de stat nu face decât să administreze fonduri de la bugetul de stat, în loc să aducă fonduri la buget, această va trebui să fie desființată sau să fie transformată în instituție publică. Acestea sunt obiectivele pe care le va urmări Corpul de Control al Primului ministru în acțiunile de verificare a companiilor de stat, așa cum sunt controalele de la CNI și CNADNR, aflate în curs”, se arată pe pagina de Facebook a Corpul de control al premierului.

Aceeași instituție anunță acțiuni noi de control ”în puncte nevralgice ale administrației publice centrale și ale companiilor deținute de stat”.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat la sfârșitul lunii mai că îi reproșează ministrului Transporturilor, Dan Costescu, că nu a abordat cu mai mult curaj restructurarea CNADNR, o companie care în opinia sa manifestă „o rezistență foarte mare” la reformă.

„Unul din lucrurile pe care i l-am reproșat și i le reproșez domnului Costescu, faptul că nu s-a dus mai departe cu noua conducere din vârful CNADNR-ului cu mai mult curaj în restructurare. Dincolo de asta, eu constat că e o structură foarte greu de restructurat pentru că e o rezistență foarte mare acolo. E o companie care de la început a fost gândită într-un mod foarte complex și complicat, e o companie care în același timp gestionează și drumuri naționale și autostrăzi, două categorii de drumuri diferite, gestionează în același timp și investiții și mentenanță, fără să existe competențe specifice. Nu a fost impresia mea că atunci când au fost recrutați anumiți oameni acolo criteriul principal a fost competența specifică pe investiții sau mentenanță, pe infrastructură mare gen autostradă sau drumuri naționale”, a spus premierul la Realitatea TV.

Cioloș a mai spus că se gândește din ce în ce mai serios la schimbarea strategiei în domeniul construcției de autostrăzi.

„Nu mi-am pierdut speranța și cred că lucrurile pot fi schimbate acolo, dar încep să mă gândesc din ce în ce mai serios și la alternative. Dacă vrem să avem autostrăzi în anii care vin și să avem proiecte mari de infrastructură cred că trebuie să le asumăm într-un alt fel, cu o altă anvergură instituțională, instituții mai clare, mai suple și mai bine susținute și din punct de vedere legislativ”, a spus Cioloș.

Autor

Citește și

Mediafax
Atenție, șoferi! Restricții în mai multe județe din țară, luni, din cauza caniculei
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Noi obligaţii pentru proprietarii de apartamente şi administratorii de bloc
Mediafax
Politician din Europa: România ar trebui să scadă cheltuielile, nu să crească taxele
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
De la "Salamu e baza!", la "Lipsă de respect". Scandal la Neversea, după ce Salvatore Ganacci l-a invitat pe scenă pe Florin Salam
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
StirileKanalD
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
KanalD
Accident în lanț pe Autostrada A2, în zona Podului Anghel Saligny. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Traficul spre București, blocat complet
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Templu colosal găsit pe un vârf de deal! Care civilizație l-a construit?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Manele pe beat de festival la Neversea Kapital 2025! Florin Salam, bomba lui Salvatore Ganacci pe Arena Națională
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Magneții supraconductori din laboratoarele pentru materie întunecată pot „auzi” muzica Universului