Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un

Îngrijorări la Ierusalim, după întâlnirea Trump-Kim Jong Un
Publicat: 17/06/2018, 08:29
Actualizat: 10/01/2020, 07:35

Barak Ravid de la Canal 10, un jurnalist israelian specializat pe domeniul diplomatic, cu excelente surse, a dezvăluit joi câteva concluzii ale unei analize asupra întâlnirii istorice Donald Trump – Kim Jong Un, document clasificat, redactat de ministerul de Externe de la Ierusalim (Benjamin Netanyahu cumulează și funcția de șef al diplomației).

Președintele Statelor Unite, se arată în document, a acceptat cu prea mare grabă și prea multă ușurință solicitarea liderului de la Phenian de a stopa exercițiile militare comune cu Coreea de Sud – propunere care reflectă poziția Chinei și pe care Trump o respinsese înaintea întâlnirii de pe insula Sentosa. În ciuda zâmbetelor largi, a gesturilor prietenoase și a optimismului excesiv, există destule voci, atât la Tokio, cât și la Seul sau în Washington, care se îndoiesc de bunele intenții ale nord-coreenilor și de faptul că dictatorul de la Phenian e dispus să purceadă rapid la schimbările care i se cer și, oricum procesul va fi unul lent și de lungă durată.

O poziție similară cu analiza diplomației israeliene dezvoltă și o serie de specialiști americani. Unul dintre aceștia, nu întâmplător citat de „Global Times” (oficios al religmului de la Biejing) e doamna Bonnie S. Glaser, expert în zona Asia-Pacific, preponderent în politica externă și de securitate a Chinei, care după întâlnirea de marți de la Singapore, a declarat: „Este o mare victorie pentru China”.

Nici nu e nevoie de un exces de expertiză pentru a observa că suspendarea exercițiilor militare cu Coreea de Sud, chiar dacă Trump a declarat că nu va retrage deocamdată cei 32.000 de militari americani din zonă, înseamnă o slăbire a poziției strategice a Statelor Unite în Asia de Est. (Surprins și îngrijorat, Guvernul de la Seul s-a grăbit să ceară detalii Washingtonului).

Chiar dacă Declarația Comună în patru puncte a celor doi șefi de stat e vagă și lipsită de termene de implementare, orice acțiune de denuclearizare a Pensinsulei Coreea constituie un avantaj pentru China, care și-a jucat impecabil rolul de facilitator al istoricei întâlniri. Observația celor de la „Global Times” e că pentru prima oară, SUA nu mai poate dicta, ci e obligată la compromisuri pentru a-și atinge scopul. Cu atât mai mult cu cât, până marți, demersurile strategico-militare ale Americii în regiune au fost menite și de a îngrădi puterea Chinei. Pentru a-și menține intactă puterea în Asia-Pacific, Trump va trebui să născocească de acum înainte amenințări foarte credibile.

Nu puțini comentatori americani l-au dat drept victorios după summitul din Singapore pe Kim Jong Un, considerând că Trump a cedat, de dragul show-ului, mai mult decât e dispus să recunoască.
Chiar dacă (după ce, într-o discuție privată, Donald J. Trump a declarat că și-ar dori ca oamenii lui să-l asculte fără crâcnire, cum e ascultat Jim Jong Un) i-a acuzat pe ziariști că nu pricep sarcasmul, președintele american, care nu o dată și-a exprimat simpatia pentru liderii puternici, pare a fi în admirația dictatorului nord-coreean. Nu e cea mai bună veste pentru americani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925