Deșteaptă-te Orban, trezește-te Klaus!

Deșteaptă-te Orban, trezește-te Klaus!
Publicat: 01/07/2018, 04:04

În urmă cu două zile, procurorii DIICOT au anunțat începerea urmăririi penale, in rem, în dosarul deschis ca urmare a sesizării depuse de Ludovic Orban și care o vizează pe Viorica Dăncilă, dar și pe Liviu Dragnea.

Potrivit propriilor declarații, liberalul îi acuză pe cei doi de „Difuzare de informații cu caracter nesecret, nepublice, care nu sunt destinate publicității; de uzurparea de funcții; de refuzul de informare a președintelui sau ascunderea de informații către președinte, informații privitoare la decizii care pot să afecteze interesele statului român”, în cazul memorandumului privind mutarea Ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim.

Odată ce plângerea a trecut de controlul de regularitate, DIICOT poate începe ancheta.

Ce înseamnă asta ne explica, în urmă cu ceva timp, expertul în probleme de securitate, Hari Bucur Marcu, într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia „Codul penal spune că subminarea politică prin contactarea unei puteri străine este trădare, iar dacă trădătorul este membru al CSAT, atunci este înaltă trădare (Art.394, lit.b).

Nu poate să o acuze nimeni acum pe doamna Dăncilă de înaltă trădare, dar poate să o bănuiască. Și dacă există această bănuială, ea trebuie anchetată, nu poți să lași lucrurile așa. Iar ancheta este doar penală, nu se vorbește în altă parte despre o asemenea situație”, spune Marcu.

Iar Constituția României stabilește, la art. 109 (2): „Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție”.

Așa stând lucrurile, întrebarea este: dacă urmărirea penală, in rem, va continua in personam, vizându-i pe cei doi, președintele îl va suspenda pe prim-ministrul Viorica Dăncilă?

Și, mai ales, dacă îl va suspenda, ce va pune în loc?!

Un premier din partea PSD? Un premier propus de opoziție? Un tehnocrat? Va forța alegeri anticipate? Cine să mai știe cum e bine?

În cazul nominalizării unui premier PSD, nu-i exclus să i se propună chiar Liviu Dragnea în persoană. Indiferent dacă cei doi, Dragnea și Dăncilă, vor fi, să spunem, trimiși în judecată la finalul anchetei despre care am amintit mai sus, până la pronunțarea sentinței, liderul PSD ar putea beneficia de prezumția de nevinovație „in integrum”, gândindu-ne, mai ales, la modificările aduse de majoritate codurilor penale, una dintre acestea vizând anularea prevederii potrivit căreia se interzice exercitarea anumite drepturi civile în cazul condamnărilor cu suspendare.

Referendumul va fi, astfel, „șters” din CV lui Dragnea; până la următoarea sentință în cazul „Bombonica” va mai curge destulă apă pe Brațul Pavel; Tel Drum nici n-a-nceput, iar ancheta DIICOT, pe înaltă trădare, abia este la faza in rem.

Pentru anticipate e deja târziu, anul viitor fiind unul extrem de aglomerat în privința României, atât în Europa, cât și acasă.

Celelalte două variante, opoziție/tehnocrat, ar fi absolut păguboase în condițiile în care țării îi cresc toată deficitele din administrare, toate pensiile și salariile, toate prețurile, taxele, accizele, bărbile și urechile, ca să audă mai bine cum va fi înjurat noul guvern, din toate pozițiile, de actuala putere devenită, între timp, vajnică opoziție, până la alegeri.

Am mai văzut filmul ăsta în perioada 2015-2016, când Iohannis a pregătit revenirea PSD la putere, pe cai mari, printr-o mutarea absolut nefericită: l-a făcut premier pe Cioloș, în locul unui pesedist, oricare ar fi fost el, tocmai atunci când PSD nu mai știa pe unde să scoată cămașa.

În consecință, dacă situația o va cere, din punct de vedere constituțional, Dăncilă urmând să fie suspendată, soluția pentru ca dreapta să nu fie, pur și simplu, pulverizată, este ca președintele să instaleze la Victoria un „nou” premier pesedist (sigur, mai citit, mai socotit…).

Încerc să spun doar că n-ar trebui să uite careva ce li s-a întâmplat țărăniștilor post guvernare CDR, când dreapta a preluat țara, după guvernarea Văcăroiu și, la puțin timp, era pe punctul de a intre în incapacitate de plată…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...