Românca Ana Caraiani a câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică. Acum predă la un colegiu prestigios din Marea Britanie

Românca Ana Caraiani a câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică. Acum predă la un colegiu prestigios din Marea Britanie
Ana Caraiani este o matematiciană româncă de geniu
Publicat: 02/08/2020, 00:00

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Medaliată de două ori cu aur și o dată cu argint la Olimpiada Internațională de Matematică, Ana Caraiani este una dintre cele mai luminate minți românești care face cinste țării noastre peste Ocean și Marea Britanie. În plus, Caraiani este și singura femeie care a câștigat, de două ori, prestigiosul concurs nord-american Putnam.
Potrivit edupedu.ro, matematiciana din România a absolvit cu Summa cum Laudae Universitatea Princeton, și-a făcut doctoratul la Harvard, iar în prezent este profesor la Imperial College London.

În plus, românca a primit și premiul Societății Europene de Matematică, distincție care se acordă o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, exclusiv unor cercetători cu origini europene, care nu au împlinit încă 35 de ani.

Dacă momentan ocupă un post de profesor la Imperial College London, aceasta ocupat și mai multe poziții instituții de învățământ celebre din Statele Unite, cum sunt University of Chicago, Princeton University și University of Bonn.

Unii profesori care au încercat s-o descurajeze

Valoarea Anei Caraiani a început să fie recunoscută pe plan interațional încă de acum mai bine de zece ani. De exemplu, în 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat româncei premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică. Î

În plus, conform Societății Europene de Matematică, tânăra româncă este unul dintre câștigătorii Whitehead Prize a London Mathematical Society.

Într-un interviu acordat HotNews.ro în 2014, Caraiani a dezvăluit că, pe când era la liceu, câțiva profesori români au încercat să o decurajeze, aspect care ar fi putut avea urmări extrem de grave vizavi de viitorul ei.

“Dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete, să știe că nu este singură și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”, a declarat Ana Caraiani pentru sursa citată.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...