Tribut Mariei Tănase: Feli lansează „Du-te, dorule”, o piesă despre răzbunare și vindecare, inspirată din celebrul „Cine iubește și lasă” al Mariei

Tribut Mariei Tănase: Feli lansează „Du-te, dorule”, o piesă despre răzbunare și vindecare, inspirată din celebrul „Cine iubește și lasă” al Mariei
Publicat: 05/11/2020, 12:44

Feli lansează „Du-te, dorule”, un tribut adus Mariei Tănase, o piesă despre răzbunare și vindecare post-iubire, inspirată din blestemul de dragoste „Cine iubește și lasă”, care a dezvăluit timbrul irepetabil al vocii Mariei. Piesa este și cea de-a șaptea „felie” din jurnalul muzical #Felidinpoveste, în care artista cântă povești marcante din viață și în formarea ei ca om și ca artist.

Feli s-a inspirat din celebra piesă a Mariei Tănase, „Blestem” – „Cine Iubește și lasă”

„Piesa această este un tribut adus Mariei Tănase. Inspirată de „Cine iubește și lasă”, de „Blestem” și de întreagă forță creatoare a muzei mele, Maria Tănase, am simțit să-mi scriu și să-mi cant o poveste reală de vindecare de iubire din trecutul meu.”, povestește Feli imboldul care a împins-o să creeze piesă-blestem „Du-te, dorule”.

Blestemul de dragoste care a inspirat-o pe Feli a fost cules în anul 1929 dintr-un sat Brașov și, de când l-a auzit, Maria Tănase nu s-a mai putut desprinde de „vraja” acestui cântec

Blestemul de dragoste „Cine iubește și lasă” a fost cules în anul 1929 de către Harry Brauner, un etnomuzicolog român, de la lelea Hirea, o văduvă din satul Drăguș (județul Brașov). Maria Tănase, „pasărea măiastră” care a dus muzica lăutărească până în inima Parisului, a auzit acest cântec pentru prima dată în casa lui Brauner. Nu s-a mai putut „desprinde” de el. Auzind-o, Harry Brauner a prelucrat melodia pentru a pune în evidență vocea Mariei. La 20 februarie 1938, Maria Tănase a cântat pentru prima oară în direct la emisiunea „Ora satului”, acompaniată de taraful „Ion Matache” din Argeş, printre cele câteva piese fiind și „Cine iubește și lasă”, o piesă care și-a pus amprenta și în cariera muzicală, dar și în destinul „pătimaș” al artistei.

„După ce se termină o poveste de iubire, fiecare se vindecă în felul lui pentru a merge mai departe. Eu, după acest episod din trecutul meu, care mi-a rănit ego-ul, am simțit să îmi doresc aprig că el, băiatul care-mi fusese iubit, să nu poată fi fericit fără mine, să nu scape ușor de „fantomă” mea și să mă vadă pe mine în toate femeile care vor urmă în viață lui.”, povestește Feli despre povestea reală care a inspirat-o în compunerea noii sale piese.

Feli: Oamenii vor să pară sensibili și buni când sunt răniți, dar avem cu toții o parte întunecată în noi

Cu „Du-te, dorule”, Feli a dat cărțile vindecării pe față și a ales să dezvăluie, prin muzică și versurile sale, ceea ce oamenii de obicei încearcă să ascundă: „De cele mai multe ori, oamenii vor să pară buni și sensibili chiar și atunci când sunt răniți, însă adevărul ascuns în sufletul lor este că nu simt să fie atât de altruiști și sensibili cu persoană care i-a rănit. Avem cu toții o parte întunecată în noi, pe care trebuie să o acceptăm și să o lăsăm să iasă la iveală din când în când, că să ne eliberăm și să putem trece mai repede și mai ușor mai departe.”, mărturisește artista despre lecția învățată în trecut.

Co-producție HaHaHa Production și Cât Music, „Du-te, dorule” are muzică și versurile compuse de Feli și Smiley, alături de producătorii Șerban Cazan și Vladimir Coman-Popescu și mix&maxerul realizat de Lucian Nagy. După primele 6 piese autobiografice, de pe albumul „Feli din poveste”, lansate până acum cu răsunet și succes rapid pe online și radio de către Feli – „Omule, deschide ochii”, „Frunze cad”, „Când răsare soarele”, „Mă strigă mama”, „Sus pe munte” sau ”Banii n-aduc fericirea” – proaspăt lansată felie de viață „Du-te, dorule”, completează paleta de trăiri și povești reale care îi conturează artistei Feli drumul uman și muzical parcurs până astăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...