Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea

Valeriu Gheorghiță, explicații despre tulpina indiană a SARS-CoV-2: Mutațiile cresc contagiozitatea acestui virus. Este important să continuăm vaccinarea
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/04/2021, 08:52
Actualizat: 26/04/2021, 08:57

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 Valeriu Gheorghiță explică faptul că tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 (B.1.617.1) a suferit deja două mutații care „cresc contagiozitatea acestui virus”. De asemenea, acesta reiterează importanța vaccinării și a respectării măsurilor de protecție și prevenție.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a explicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 25 aprilie, faptul că mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 cresc agresivitatea virusului și a contagiozitatea.

Tulpina indiană a SARS-CoV-2, cu mutații care îi cresc contagiozitatea

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, a punctat faptul că toate mutațiile generate de virus sunt „atent supravegheate la nivel internațional”, adăugând faptul că „nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a reiterat importanța campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dând exemple de țări unde procentul persoanelor vaccinate a jucat un rol important în gestionarea pandemiei COVID-19.

Valeriu Gheorghiță: Prin campania de vaccinare putem reveni la normalitate

„Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, și ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie. Sunt țări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară și tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înțeles.

Prin această campanie de vaccinare noi putem să prevenim pierderile de vieți omenești, putem să scădem numărul de oameni care ajung în spital din cauza maladiei COVID-19, putem să revenim la normalitate”, a adăugat coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

În ultima vreme, India a înregistrate numere record de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și decese COVID-19, fiind foarte afectată de pandemie.

Tulpina indiană a virusului a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Mutația indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% din cele din Marea Britanie, 2% din cele din Singapore şi 1% în Australia, potrivit unor date apărute la mijlocul lunii aprilie. În țara asiatică se manifestă în acest moment şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1), astfel încât statul este decimat de virus.

În Europa, tulpina indiană a fost identificată în Grecia, dar și în Elveția, fiind prima țară de pe continent în care a fost confirmat un caz de infectare cu B.1.617

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani