Cât de mare e probabilitatea să avem iar restricții în toamnă? Calcululele profesorului Răzvan Cherecheș

Cât de mare e probabilitatea să avem iar restricții în toamnă? Calcululele profesorului Răzvan Cherecheș
Răzvan Cherecheș / Sursa: Facebook - Răzvan Cherecheș
Publicat: 06/09/2021, 10:15

Creșterea accelerată a numărului de cazuri de COVID-19, odată răspândirea tulpinei Delta, mult mai contagioasă, ar putea duce la impunerea unei noi serii de restricții, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, într-un interviu pentru HotNews.ro. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a declarat specialistul.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, unul dintre cei mai activi specialiști din spațiul public, implicat în diseminarea celor mai recente cercetări epidemiologice, este convins că vom avea noi creșteri ale numărului de infecții de COVID-19, pe fondul lipsei unui plan al autorităților, dar și în contextul unei rate de acoperire vaccinală destul de redusă –aproximativ 50% față de rata de 70% la nivel european, ceea ce va duce la revenirea unor restricții.

Vaccinarea anti-Covid în România este în scădere dramatică. Doar 4.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, până duminică, după cum a informat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Numărul cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2 a sărit de 1.106.000, iar 372 de persoane bolnave grav erau internate la ATI duminică. Până ieri , 34.689 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat.

Nu există niciun motiv pentru care numărul de cazuri să scadă

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, a declarat Răzvan Cherecheș, pe Hotnews.

Astfel, crede expertul, vom avea din nou reguli restrictive, precum purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor și închiderea restaurantelor și așa mai departe.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”, subliniază Răzvan Cherecheș.

„Punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare – cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv”, a spus specialistul.

Persoanele vaccinate, mai protejate

Măsurile restrictive sunt menite să reducă interacțiunea socială, implicit răspândirea virusului, iar persoanele nevaccinate sunt mai vulnerabile în contactarea infecție, spre deosebire de cele vaccinate, precizează profesorul.

„Persoanele vaccinate au un nivel de protecție – știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului”,a explicat Răzvan Cherecheș, în interviu pentru Hotnews.

Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș: „Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri – nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate – care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian – tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu”.

Vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori?

În ceea ce privește vaccinare unor categorii de angajați – medicii și prefesorii – specialitul în sănătate publică subliniază că acesta trebuie să fie o decizie – introducerea în fișa postului a obligație de vaccinare – care trebuia legiferată în Parlament.

„Dacă un angajator decide că este nevoie să fii vaccinat ca să desfășori activitatea respectivă, practic vaccinarea devine obligatorie pentru segmentul de industrie respectiv sau pentru compania respectivă. Ori aceasta este o situație care trebuia legiferată de Parlament. Noi avem un vid legislativ în România în ceea ce privește activitatea persoanelor vaccinate și nevaccinate. Iar Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot. Și atunci, au lăsat lucrurile să meargă de la sine și au mutat deciziile dificile pe umerii angajatorilor”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Deciziile privind obligativitatea vaccinării obligatorii a personalului medical și a profesorilor s-a liat în toate țările la nivel central, precizează expertul în sănătate publică. „Aceste măsuri trebuie decise la nivel central, nu pot să fie decise la nivelul directorului unei școli sau al unui director de spital. Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a conchis Răzvan Cherecheș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete