OMS: Dacă se menține ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 70%

OMS: Dacă se menține ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 70%
Publicat: 18/10/2021, 18:02
Actualizat: 18/10/2021, 18:02

Dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 70%, informează Organizația Mondială a Sănătăţii.

Anunțul a fost făcut după ce biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România, împreună cu înalţi oficiali din Comitetul Naţional de Coordonare pentru Activităţile de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii şi ai Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, au avut o discuție pentru a vedea care sunt motivele din spatele tendinţei actuale în procesul de vaccinare COVID-19.

Astfel, reprezentanții români spun că ne confruntăm cu o creștere foarte mare a cazurilor severe şi a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind la persoane care nu s-au imunizat. Cele mai multe dintre acestea aveau comorbidități, însă r au fost înregistrate decese şi în rândul tinerilor, copiilor şi tineri şi populaţiei active.

În ciuda faptului că România a avut un început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării, informează biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Se pare că județele din nord-est au o acoperire vaccinală mai mic. Referitor la acoperirea pe grupe de vârstă, persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani au o acoperire de vaccinare de aproximativ 50%, iar cele de peste 80 de ani – aproximativ 20%.

De asemenea, femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, diferența fiind de aproape 20%.

România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40%

„Modelarea OMS arată că, dacă se menţine ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă populaţiei vaccinarea împotriva Covid-19”, arată sursa citată.

S-a observat o creştere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce priveşte vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani: „Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieţi celor care prezintă cel mai mare risc de deces şi forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice şi alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esenţiale). Studiile sociologice comportamentale şi cercetările formative privind factorii determinanţi şi barierele ce ţin de atitudinea cadrelor medicale faţă de vaccinare, arată că, în timp, intenţia populaţiei de a se vaccina a crescut în România”, potrivit OMS.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susţină extinderea vaccinării în România, este esenţial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înţelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populaţiei cu nivel redus de vaccinare.

În perioada următoare, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunităţi de instruire şi schimburi de informaţii ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la siguranţa vaccinurilor şi dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înţelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populaţie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern