Prima pagină » Social » Protecția Consumatorilor, avertisment înainte de 1 Iunie: „Părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate”

Protecția Consumatorilor, avertisment înainte de 1 Iunie: „Părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate”

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează părinții cu privire la pericolele la care îi expun pe copii dacă le cumpără, cu ocazia apropiatei Zile a copilului, jucării neconforme.

Aproape 3,9 milioane de copii sunt în România, respectiv 3.880.515 de minori cu vârste între 0 și 18 ani – din totalul de 21.980.500 mii persoane, care reprezintă populaţia după domiciliu, în îmbătrânire, la 1 ianuarie 2022 (în scădere cu 0,6% faţă de 1 ianuarie 2021), conform celor mai recente date demografice publicate de Institutul Național de Statistică.

În anul 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat instituirea Zilei Internaţionale a Copilului, fără a fixa o anumită dată la care aceasta să fie serbată. România, ca şi alte ţări, a optat pentru 1 iunie, fixându-se ca atare în constiinţa publică, potrivit autorităților.

„Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale”

„Toți copiii se bucură dacă primesc o jucărie nouă și atractivă, iar ziua de 1 iunie este o ocazie de a le oferi un cadou practic și util, care să le aducă zâmbete pe chipurile lor”, a transmis Paul Anghel, sâmbătă, cu trei zile înainte de această aniversare.

Directorul general din ANPC a redactat un material în care sunt detaliate principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească aceste articole și, mai mult, a anunțat cele mai recente articole retrase de pe piață din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru cei mici.

„Dar, dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi”,  a scris Paul Anghel, pe contul de Facebook:

– achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamații;

– alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie  însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;

– verificați cu atenție dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:

  • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoțește jucăria. De asemenea verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.

„Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: «Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare». Fraza «Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani» poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani. Fraza și simbolul nu trebuie puse împreună”, a transmis Paul Anghel.

După achiziționarea unei jucării părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

Paul Anghel subliniază că părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate.

Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.

De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, respectiv cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate. Asigurați-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani”, a atras atenția Paul Anghel.

Jucării tip slime retrase de pe piață

Conform prevederilor europene în vigoare, asumate și de România, cu privire la conformitatea jucăriilor, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura faptul că jucăriile pot fi introduse pe piață numai dacă respectă cerințele esențiale de siguranță. „Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor sau a părților terțe atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor”, arată Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor.

Documentul publicat în Jurnalul Oficial a Uniunii Europene conține cerințele speciale de siguranță pentru jucării, de la proprietățile fizice și mecanice, la inflamabilitate, proprietăți chimice – cu substanțele total interzise sau permise în anumite cantități minime, proprietăți electrice, igienă și radioactivitate.

Directorul general ai Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a ANPC avertizează că, în urma acțiunilor de control, comisarii #ANPC au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX – un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE – motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiți operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziția anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului”, avertizează directorul general din ANPC.

Potrivit lui Paul Anghel, în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv.

„De asemenea au fost găsite la comercializare jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe și legume, dulciuri, deși nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare și, în consecință, prin introducerea în gură sau prin înghițirea lor pot leza sănătatea și chiar viața copiilor”, a avertizat directorul general al ANPC.

Paul Anghel a trecut în revistă și principalele nereguli, constatate în cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii #ANPC în anii trecuți:

  • nerespectarea cerințelor generale de siguranță (lipsa avertismentelor  generale, de vârstă, a avertismentelor specifice și a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a acestora);
  • abateri privind inscripționarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului și/sau a importatorului, precum și a adresei la care aceștia pot fi contactați;
  • abateri privind menționarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie să respecte principiile generale prevăzute în Regulamentul European nr. 765/2008/CE, să fie aplicat în mod vizibil, lizibil și de neșters) sau marcarea necorespunzătoare a acestuia (ilizibil);
  • lipsa declarației de conformitate, care stipulează faptul că îndeplinirea cerințelor prevăzute de lege a fost demonstrată sau completarea incorectă a acesteia;
  • au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor,  jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Efectul măsurilor fiscale. Antreprenorii români vor să-și mute afacerile în Bulgaria
Digi24
Ultimele momente din viața motociclistului ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul a fost împușcat
Cancan.ro
Mihai Leu a lăsat mesaje pentru cei rămași! Preotul le-a citit la înmormântare cu lacrimi în ochi
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
„Putin își bate joc de tine și de America”. Oficiali din Congresul american îi cer lui Trump să înarmeze Ucraina
Mediafax
Un băiat de 14 ani, cel mai tânăr membru de pe lista cu teroriști din Rusia
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Ce imagini postase italianul ucis de urs, cu o zi înaintea atacului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Incredibil ce notă a primit un elev din Caracal după contestație la BAC, după ce inițial luase 7.30 la română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
SIGUR n-ai știut asta despre BERE! Vei fi surprins să afli
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Evz.ro
Sucurile, produs de lux în România. Mulți români vor renunța
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
DIVORȚUL care a luat prin surprindere pe toată lumea. Un cuplu îndrăgit își spune "ADIO"! De ce au pus punct unei iubiri de vis și ce se ascundea în spatele zâmbetelor lor: "Nu mi-aș spăla niciodată rufele în public"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Prima interfață creier-computer din lume a ajutat un bărbat paralizat să își miște membrele