VIDEO | Cum introducem vitamina C în rutina de îngrijire a tenului. Recomandarea medicilor dermatologi: „Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită”

Publicat: 10/10/2022, 16:43

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea corectă de îngrijire a tenului, în funcție de tipul de piele. Medicul a precizat că vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un ten luminos și pentru tratarea semnelor de îmbătrânire.

„Vitamina C este o substanță extrem de benefică pentru sănătatea corpului, în general, și a pielii. Noi o folosim aplicată pe piele, pentru că din alimentație ajunge destul de puțin în epiderm și atunci când o aplicăm pe piele, ne așteptăm la următoarele efecte: în primul rând, antioxidant – neutralizează radicalii liberi de oxigen care se formează în urma expunerii la soare, poluare, mașini, viață, în general, și care distrug colagenul.

În al doilea rând, o folosim pentru stimularea producției de colagen, dar, în același timp, inhibă și distrucția lui. Și în al treilea rând, o folosim pentru efectele sale împotriva petelor pigmentare. Atunci când aplicăm vitamina C pe piele, este important să menținem o concentrație între 8 și 20%. Tot ce este peste 20% devine iritant și nu aduce beneficii suplimentare.

Iar dacă avem o piele sensibilă este bine să ne limităm la maxim 10%, pentru că altfel poate fi iritantă. Eficiența vitaminei C, ca și a celorlalte produse, se dobândește prin aplicare consecventă și nu prin alegerea unei concentrații foarte mari. Dacă vorbim de administrarea sistemică, într-adevăr, știm că am supradozat vitamina C atunci când avem disconfort digestiv – greață, vărsături, balonare, diaree etc.”, a precizat dr. Iulia Panțuru.

Dr. Iulia Panțuru a explicat că atât în cazul tenului gras, cât și în cazul tenului sensibil, nu este recomandată folosirea vitaminei C în formă pură, ci combinată cu anumite substanțe.

„Vitamina C se găsește în formulările de produse dermatocosmetice sub două forme: vitamina C activă sau acid ascorbic, care odată aplicat pe față funcționează, însă dezavantajul ei este că este extrem de instabilă. Se inactivează sub radiații ultraviolete, dacă stă la aer, dacă lăsăm capacul desfăcut etc. și atunci e bine să alegem produse cu sticluțe cât mai mici, care să se termine repede, cu sticlă maronie, în așa fel încât să o protejăm de soare, de mediul înconjurător.

Și doi, sub forma esterilor vitaminei C, care sunt mult mai stabili, însă eficiența lor este mai mică. Dacă vorbim, de exemplu, de tenul gras, varianta de acid ascorbic clasică nu este cea mai recomandată, ci recomandăm un ester al vitaminei C, și-anume sodiu ascorbil fosfat. Dacă avem o piele sensibilă, iarăși nu vom folosi vitamina C pură, ci mai degrabă magneziu ascorbil fosfat. Deci sunt și anumiți esteri care se potrivesc mai bine pentru anumite tipuri de ten”, a afirmat dr. Iulia Panțuru.

Medicul dermatolog a precizat că este important ca vitamina C să fie aplicată și la nivelul pielii, în contexul în care „în epiderm ajunge o cantitate destul de mică”.

„Dacă alegem să o introducem în rutină, ar trebui să introducem singură, prima dată, după ce avem convingerea că rutina noastră de curățare hidratare SPF este potrivită tipului nostru de ten și introducând-o în concentrații mici. Dacă este bine tolerată, ulterior putem să o combinăm și cu niacinamidă, și cu vitamina E și acid ferulic, care este o combinație extrem de reușită, pentru că se potențează între ele.

Putem să o combinăm cu alfa-hidroxi acizi, de exemplu, cu acid glicolic, și să obținem efecte anti-aging mult mai mult mai mari, însă nu se recomandă să combinăm acidul ascorbic – forma activă – cu retinol. Vitamina C are nevoie de un pH extrem de acid ca ea să acționeze – sub 3,5 – iar retinolul de un pH bazic. Și atunci vom aplica vitamina C, de exemplu, dimineața – dacă avem în rutină și retinol – și retinolul seara sau vom alege pentru seară un ester al vitaminei C și nu acidul ascorbic pur. Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită.

Putem să suplimentăm vitamina C dacă suntem bolnavi, dacă avem o inflamație, dacă avem o intervenție chirurgicală, tumori, etc. însă în epiderm ajunge o cantitate destul de mică. Deci indiferent de cât de multă vitamină C luăm, e important să o aplicăm și la nivelul pielii. Pielea nu se manifestă când avem deficit de vitamina C, mai degrabă resimțim nervozitate, iritabilitate, oboseală, decât să putem citi asta pe piele”, a menționat dr. Iulia Panțuru.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Este complet ilegal în ROMÂNIA. Lege în vigoare pentru cei de la bloc. TE OBLIGĂ...
Zodia care își schimbă viața total. Răbdarea va fi răsplătită
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Astăzi se împlinesc 138 de ani de când lumea a făcut cunoștință cu băutura Coca-Cola