Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cum introducem vitamina C în rutina de îngrijire a tenului. Recomandarea medicilor dermatologi: „Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită”

VIDEO | Cum introducem vitamina C în rutina de îngrijire a tenului. Recomandarea medicilor dermatologi: „Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită”

Dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, a vorbit, luni, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre modalitatea corectă de îngrijire a tenului, în funcție de tipul de piele. Medicul a precizat că vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un ten luminos și pentru tratarea semnelor de îmbătrânire.

„Vitamina C este o substanță extrem de benefică pentru sănătatea corpului, în general, și a pielii. Noi o folosim aplicată pe piele, pentru că din alimentație ajunge destul de puțin în epiderm și atunci când o aplicăm pe piele, ne așteptăm la următoarele efecte: în primul rând, antioxidant – neutralizează radicalii liberi de oxigen care se formează în urma expunerii la soare, poluare, mașini, viață, în general, și care distrug colagenul.

În al doilea rând, o folosim pentru stimularea producției de colagen, dar, în același timp, inhibă și distrucția lui. Și în al treilea rând, o folosim pentru efectele sale împotriva petelor pigmentare. Atunci când aplicăm vitamina C pe piele, este important să menținem o concentrație între 8 și 20%. Tot ce este peste 20% devine iritant și nu aduce beneficii suplimentare.

Iar dacă avem o piele sensibilă este bine să ne limităm la maxim 10%, pentru că altfel poate fi iritantă. Eficiența vitaminei C, ca și a celorlalte produse, se dobândește prin aplicare consecventă și nu prin alegerea unei concentrații foarte mari. Dacă vorbim de administrarea sistemică, într-adevăr, știm că am supradozat vitamina C atunci când avem disconfort digestiv – greață, vărsături, balonare, diaree etc.”, a precizat dr. Iulia Panțuru.

Dr. Iulia Panțuru a explicat că atât în cazul tenului gras, cât și în cazul tenului sensibil, nu este recomandată folosirea vitaminei C în formă pură, ci combinată cu anumite substanțe.

„Vitamina C se găsește în formulările de produse dermatocosmetice sub două forme: vitamina C activă sau acid ascorbic, care odată aplicat pe față funcționează, însă dezavantajul ei este că este extrem de instabilă. Se inactivează sub radiații ultraviolete, dacă stă la aer, dacă lăsăm capacul desfăcut etc. și atunci e bine să alegem produse cu sticluțe cât mai mici, care să se termine repede, cu sticlă maronie, în așa fel încât să o protejăm de soare, de mediul înconjurător.

Și doi, sub forma esterilor vitaminei C, care sunt mult mai stabili, însă eficiența lor este mai mică. Dacă vorbim, de exemplu, de tenul gras, varianta de acid ascorbic clasică nu este cea mai recomandată, ci recomandăm un ester al vitaminei C, și-anume sodiu ascorbil fosfat. Dacă avem o piele sensibilă, iarăși nu vom folosi vitamina C pură, ci mai degrabă magneziu ascorbil fosfat. Deci sunt și anumiți esteri care se potrivesc mai bine pentru anumite tipuri de ten”, a afirmat dr. Iulia Panțuru.

Medicul dermatolog a precizat că este important ca vitamina C să fie aplicată și la nivelul pielii, în contexul în care „în epiderm ajunge o cantitate destul de mică”.

„Dacă alegem să o introducem în rutină, ar trebui să introducem singură, prima dată, după ce avem convingerea că rutina noastră de curățare hidratare SPF este potrivită tipului nostru de ten și introducând-o în concentrații mici. Dacă este bine tolerată, ulterior putem să o combinăm și cu niacinamidă, și cu vitamina E și acid ferulic, care este o combinație extrem de reușită, pentru că se potențează între ele.

Putem să o combinăm cu alfa-hidroxi acizi, de exemplu, cu acid glicolic, și să obținem efecte anti-aging mult mai mult mai mari, însă nu se recomandă să combinăm acidul ascorbic – forma activă – cu retinol. Vitamina C are nevoie de un pH extrem de acid ca ea să acționeze – sub 3,5 – iar retinolul de un pH bazic. Și atunci vom aplica vitamina C, de exemplu, dimineața – dacă avem în rutină și retinol – și retinolul seara sau vom alege pentru seară un ester al vitaminei C și nu acidul ascorbic pur. Poate merge pe toate tipurile de ten, însă trebuie aleasă formula chimică potrivită.

Putem să suplimentăm vitamina C dacă suntem bolnavi, dacă avem o inflamație, dacă avem o intervenție chirurgicală, tumori, etc. însă în epiderm ajunge o cantitate destul de mică. Deci indiferent de cât de multă vitamină C luăm, e important să o aplicăm și la nivelul pielii. Pielea nu se manifestă când avem deficit de vitamina C, mai degrabă resimțim nervozitate, iritabilitate, oboseală, decât să putem citi asta pe piele”, a menționat dr. Iulia Panțuru.

Citește și

Mediafax
Țara care are internet atât de rapid încât poate descărca întregul catalog Netflix într-o secundă
Digi24
„E doar începutul”. Un grup terorist care revendică asasinarea colonelului SBU Ivan Voronici avertizează că va continua „vânătoarea”
Cancan.ro
Anamaria Gălușcă a murit într-un accident de muncă ȘOCANT. Apropiații sunt devastați!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
Adevarul
Cât a ajuns să câștige un livrator din India în România. „Deci încă o dovadă că se fac bani”
Mediafax
Filmul crimei din Mureș. Ce a făcut Emil Gânj înainte de a-i curma viața fostei iubite
Click
Povestea care demonstrează că se poate. Cum a virat viața lui Allen Bobinac de la om al străzii la dublu licențiat
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Câți bani câștigă directorul RAAPPS. Vicepremierul Anastasiu: „Sper că s-a pus virgula greșit”
Digi24
Directorul Romsilva, care a luat 100.000 de euro primă de pensionare, dă în judecată Regia. Teodor Țigan vrea despăgubiri cu dobândă
Cancan.ro
Cum arată acum Kelly, adolescenta frumoasă din Salvați de Clopoțel, la 32 de ani de la terminarea serialului
Ce se întâmplă doctore
Cine își mai aduce aminte de ea? Imagini rare cu Fosta Miss România! Acum e criticată că s-a îngrășat enorm
observatornews.ro
Ce a găsit o tânără venită cu familia la Mamaia într-un studio de lux de 600 de lei pe noapte: "Ceva fin"
StirileKanalD
VIDEO Motivul șocant pentru care Emil Gânj și-ar fi ucis fosta iubită. Mama Andei rupe tăcerea: „În fiecare zi îi era frică”
KanalD
Cine este Mihai, românul care a murit în concediu, în Grecia! Soția sa are nevoie de ajutor: „Speră să își poată înmormânta soțul acasă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV - VIDEO cu Dacia 2000, mașina folosită de Nicolae Ceaușescu
Descopera.ro
Descoperirea TROIEI de către Heinrich Schliemann: adevăr și LEGENDĂ în arheologie
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Evz.ro
România pierde miliarde de euro. Anunțul e oficial
A1
Albert NBN, amendat de trei ori după ce a folosit un limbaj vulgar la adresa României la Beach, Please!. Câți bani are de plătit
Stirile Kanal D
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Kfetele
Povestea cutremurătoare a bunicii în vârstă de 84 de ani, abandonată de proprii săi copii! Ce urmează să se întâmple cu ea și cine o să o îngrijească?
RadioImpuls
Cine este, de fapt, Albert NBN? Trapperul care a înjurat România la Beach, Please! 2025 a absolvit doar 6 clase: „Nu mi-a plăcut școala. Nu s-a legat de nicio culoare de mine!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ion o surprinde pe Maria în pat cu Vasile: – Tulai Doamne!
Descopera.ro
Mai mult decât mișcare: Cum influențează contextul exercițiilor fizice sănătatea mintală