EXCLUSIV | Cum a devenit milionarul ”Radu de la Binar” unul dintre cei mai dinamici transportatori din România cu ajutorul nașului de la Autoritatea Rutieră și al nașei de la Consiliul Concurenței: ”Rup șoselele cu basculantele din dotare, la supratonaj”

Publicat: 07/12/2022, 07:00
Actualizat: 07/12/2022, 14:08

Binar Speed Exclusive SRL este o companie de transport cu autocamioane din Vălenii de Munte, la ”volanul” căreia se află omul de afaceri Radu Cheșculescu. Etichetat și ”Regele de la Boldești” sau ”Radu de la Binar”, transportatorul se bucură de un succes incontestabil pe drumurile din România, numai că, pentru a ajunge în această poziție privilegiată, beneficiază de sprijinul permanent al nașilor poziționați în funcții-cheie.

Gândul prezintă, în exclusivitate, o ”poveste de succes” înconjurată de numeroase pete de umbră, tripleta ”Fin – Naș – Nașă” lăsând în urmă, la propriu, concurența de pe șoselele autohtone.

În toată această ecuație intră, pe lângă firma controlată de Radu Cheșculescu – Binar Speed Exclusive SRL, înființată în anul 2009 -, și Autoritatea Rutieră Română (ARR), reprezentată de directorul general Dorin Costel Ștefan, nașul omului de afaceri milionar, dar și Consiliul Concurenței, prin nașa transportatorului, Verona Ștefan.

Binar Speed Exclusive SRL, pe prima poziție în Topul Firmelor 2022

”Finul și nașul, ei conduc orașul!”

Cum viitoarele autostrăzi din România au nevoie de ”combustibil” – pietriș, balast etc. -, firma Binar Speed Exclusive SRL asigură un transport constant și învinge concurența.

Pe ce se bazează, însă, ascensiunea firmei Binar Speed Exclusive SRL? În spatele ”rețetei de succes” a lui Radu Cheșculescu s-ar afla, spun sursele Gândul, Dorin Costel Ștefan, nimeni altul decât directorul general ARR – instituție care ar trebui să vegheze la siguranța rutieră, împreună cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) și Poliția Rutieră. Numai că Dorin Costel Ștefan și Radu Cheșculescu ”rup șoselele cu basculantele din dotare la supratonaj”.

Omul de afaceri Radu Cheșculescu, etichetat și ”Regele de la Boldești” sau ”Radu de la Binar”

”Finul și nașul, ei conduc orașul!”, dezvăluie foști angajați ai firmei lui Cheșculescu, și asta pentru că ”nașul și finul” ar fi pus în practică o schemă infailibilă până în acest moment. Este vorba despre o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane de euro, bani asigurați prin transporturile de piatră și balast care ”nu respectă legea și, mai mult, pun în pericol viața tuturor celorlalți participanți la trafic”, potrivit surselor Gândul.

În această ”afacere” ar fi implicați și doi primari, mai spun sursele Gândul, iar aceștia ar face parte din cercul de ”prieteni de afaceri” ai finului Radu Cheșculescu și ai nașului Dorin Costel Ștefan de la ARR. În astfel de condiții, s-ar părea că succesul este garantat, iar profitul se află în creștere.

”Ai doi primari, cotizezi și îți pui oamenii în funcții de control. Toate bune și frumoase până aici, s-ar putea spune, numai că oamenii puși de tine fac controale selective, doar la unele firme – de la concurență -, în timp ce firma lui Radu Cheșculescu trece prin controale «ca prin brânză»”, dezvăluie sursele Gândul.

Surse: ”Firma lui Radu Cheșculescu trece prin controale «ca prin brânză»”

Cum sunt obținute contractele

Din informațiile obținute de Gândul, Radu Cheșculescu – ”Regele din Boldești” – ar amenința că, neprimind marfa care trebuie transportată, va face în așa fel încât vor urma controale la furnizorii care nu se conformează cerințelor sale.

Dar omul de afaceri ar insista și ca mașinile Binar Speed Exclusive SRL să fie încărcate ”la supratonaj”, acesta fiind, astfel, momentul în care ”profitul începe să curgă”.

Cifra de afaceri Binar Speed Exclusive SRL

”Radu Cheșculescu merge la cariere și balastiere și spune că, dacă nu primește marfa încărcată la supratonaj, vor urma chiar de a doua zi controale dispuse de nașul său, respectiv Dorin Costel Ștefan de la ARR, și toată activitatea va fi blocată”, spun foști angajați ai lui Cheșculescu.

Dorin Costel Ștefan, director general ARR, nașul omului de afaceri Radu Cheșculescu

Totuși, de ce atâta interes și care este rolul ”schemei”? Totul se rezumă la o matematica simplă, iar Gândul prezintă ”ecuația succesului” lui Radu Cheșculescu.

O basculantă cu 25 de tone primește x lei/t x 25, așa cum prevede legea și cum procedează restul pieței.  Numai că, afirmă aceleași surse, ”o basculantă Binar Speed Exclusive SRL, încărcată cu 40 de tone, spre exemplu, primește x lei/t x 40 și astfel reușește să câștige toate contractele și să «omoare» concurența”.

În ”ecuație” intră și nașa omului de afaceri Radu Cheșculescu

Încă un element în această ecuație cu mai multe ”necunoscute” este chiar nașa lui Radu Cheșculescu, Verona Ștefan – soția lui Dorin Costel Ștefan – aceasta fiind auditor intern la Consiliul Concurenței.

”Are, în consecință, protecție. Și pe șosele, și la Consiliul Concurenței. Dacă facem un simplu calcul, această firmă prejudiciază statul român, zilnic, cu milioane de lei. Dacă fiecare mașină ar fi cântărită și amendată cu 10.000 de lei, ce sume ar fi recuperate dacă ținem cont că e vorba de vreo 200 de mașini?

Numai că în scenă intră nașul Dorin Costel Ștefan, acesta dă telefoane în teritoriu la inspectorii ISCTR – a fost șef acolo, într-o perioadă și acum și-a pus șef la control – și, pur și simplu, terorizează inspectorii regionali, pentru ca nu cumva să oprească mașinile finului. Mai mult, mașinile concurenței primesc amenzi, iar monopolul este asigurat”, acuză sursele Gândul.

Verona Ștefan (Consiliul Concurenței), nașa omului de afaceri Radu Cheșculescu

Nașul de la ARR + nașa de la Consiliul Concurenței – declarație de avere (2021)

Din informațiile inserate în declarația de avere pe anul 2021 de nașul de la ARR al lui Radu Cheșculescu reiese că Dorin Costel Ștefan a încasat în 2020, din salariul de director general al Autorității Rutiere Române, 62.020 de lei.

Soția sa, Verona Ștefan, a avut venituri de la Consiliul Concurenței de 71.200 lei, în același an.

Conform declarației de interese, Dorin Costel Ștefan este și asociat la două firme – SC Speed Service Balotești (50%) și SC Egreta 2000 (25%).

Familia Ștefan deține două terenuri (500 mp, respectiv 5.000 mp), construiește o casă și are în proprietate un autoturism BMW din anul 2012.

La capitolul ”conturi”, nașii omului de afaceri Radu Cheșculescu bifează 7, atât în valută (3), cât și în lei (4), în trei bănci din România.

Doi primari, ”agenți de vânzări” ai lui ”Radu de la Binar”

Aceleași surse Gândul precizează că ”zona de influență” a mașinilor Binar Speed Exclusive SRL este reprezentată de… toată România și s-ar afla ”peste tot acasă”.

  • Balastiere Prahova – aprovizionare București
  • Constanța, Cluj, Vâlcea, Timișoara.

În același timp, cei doi primari (din județul Ilfov, respectiv județul Prahova, spun sursele Gândul) ar juca și rolul de ”agenți de vânzări” pentru Binar Speed Exclusive SRL.

Alături de ei este menționat și un fost polițist de la Brigada Rutieră, iar ”schema” este completă.

”Merg, sună, negociază, blochează… Contra unor comisioane de 1,2 lei/tonă. Aparent este puțin, dar dacă înmulțim cu milioane de tone transportate…”, spun sursele Gândul.

Omul de afaceri Radu Cheșculescu are o casă respectabilă

Conform acestora, comisioane ar fi direcționate și către cei care vând marfa, pentru a obține prețuri cât mai bune, dar și către clienții finali – fiind vorba, de cele mai multe ori, de multinaționale.

Aceleași surse Gândul au mai dezvăluit că șoferii care conduc mașinile lui Radu Cheșculescu nu respectă timpii prevăzuți de lege. Un șofer are voie să conducă 9 ore, numai că șoferii de la Binar ar conduce 12-14 ore ”fără carduri în tahograf”.

”Aceștia sunt plătiți la kilometru, ilegal și neconcurențial, dar nașul și nașa veghează. Cei de la ISCTR se plâng în permanență că sunt sunați și certați de Dorin Costel Ștefan, nașul lui Radu Cheșculescu. Iar cine a avut curajul să se opună, a fost executat profesional”, au mai dezvăluit sursele Gândul, în exclusivitate.

Surse: ”Cei de la ISCTR se plâng în permanență că sunt sunați și certați de Dorin Costel Ștefan, nașul lui Radu Cheșculescu”

Binar Speed Exclusive, pe ”cai mari”

Binar Speed Exclusive SRL – companie specializată în transportul de materiale de construcţii cu autobasculante şi materii prime pentru combinate – se afla, în 2021, în TOP 10 cele mai dinamice firme de transport din România.

Cifra de afaceri a firmei a fost de 140 de milioane de lei (aproape 28 de milioane euro) – în creștere cu 31% față de 2020 – și are peste 250 de angajați.

”Facem transport de mărfuri cu auto­bascu­lante şi camioane cu prelate pe rute interne.  Transportăm materiale de con­struc­ţii pentru şantiere, anul trecut au lucrat bine şantierele, de aici creşterea cu 30%. Mai transportăm materie primă pentru anumite combinate din ţară“, declara omul de afaceri Radu Cheşculescu, proprietarul Binar Speed Exclusive SRL, anul trecut.

Binar Speed Exclusive SRL – sursa risco.ro

”Avem 200 de maşini, am reînnoit flota auto. Sunt proiecte mari, precum A0, noua centură a Bucureştiului, dar şi alte şantiere. Am avut de lucru pe piaţa locală, estimăm că până la final de an vom finaliza cu o cifră de afaceri mai mare cu 20%. Anul trecut am avut stagnare“, declara omul de afaceri Radu Cheșculescu în luna octombrie a acestui an, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie