EXCLUSIV | Palatul defunctului magnat Adamescu, cumpărat de ”Familia Borsec”. Superba reședință unde a locuit liderul comunist Ion Gh. Maurer, vândută pe aproape 4 milioane €! Poveste cu multe semne de întrebare + Un mega-scandal se conturează între moștenitori! (DOCUMENTE)

Publicat: 24/10/2022, 17:02
Actualizat: 25/11/2022, 10:18

Moartea magnatului Dan Adamescu a declanșat un adevărat război furibund între fosta soție a omului de afaceri – Carmen Adamescu – și fiul acestuia, Alexander Adamescu. Omul de afaceri multimilionar Dan Adamescu a încetat din viață pe data de 23 ianuarie 2017, iar la momentul respectiv deținea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă.

Adamescu executa – din data de 27 mai 2016 – o pedeapsă de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unora dintre firmele sale. Omul de afaceri făcuse şi o cerere de liberare condiţionată, de altfel, dar îi fusese respinsă, se afla în scaun cu rotile și fusese transferat din penitenciar, în luna septembrie a anului 2016, într-un spital civil pentru a primi îngrijire medicală adecvată.

 Deși  Carmen Adamescu a fost cea care a introdus acţiunea de divorţ, iar instanţa a aprobat cererea, permiţându-i inclusiv să-şi reia numele de dinainte de căsătorie, respectiv Palade, din punct de vedere legal, Carmen era în continuare soţia lui Dan Adamescu atunci când milionarul a încetat din viață. Decizia instanţei nu era definitivă, iar taxa de timbru – în valoare de 50 de milioane de euro – nu fusese achitată la timp.

”În seara zilei de 23 ianuarie 2016, soţul meu, cunoscutul om de afaceri Dan Adamescu, a decedat pe patul unui spital privat, având doi gardieni la uşă şi nicio persoană dragă şi apropiată care să-i ţină lumânarea. Chiar dacă ne aflăm în proces de divorţ, acest eveniment nefericit m-a afectat profund, întrucât l-am pierdut pe cel care, vreme de mai bine de 22 de ani, a fost soţul şi partenerul meu, bărbatul pe care l-am iubit, respectat şi susţinut chiar şi după ce ne-am despărţit. Deşi nu sunt televizate, lacrimile de pe obrajii şi din sufletul meu sunt cele ale femeii pe care şi el a iubit-o şi preţuit-o atâta timp”spunea soția lui Dan Adamescu după decesul acestuia, iar Alexander Adamescu transmitea, prin intermediul unui comunicat, că nu crede în lacrimile acesteia.

Cine este familia care a achiziționat vila din Bulevardul Aviatorilor

Gândul prezintă noi informații exclusive despre acest ”război” care este încă departe de a fi încheiat, o nouă etapă fiind declanșată de vânzarea, cu aproape 4 milioane de euro, a vilei din Bulevardul Aviatorilor care a aparținut omului de afaceri Dan Adamescu.

Superba reședință a fost achiziționată, potrivit informațiilor obținute Gândul, de una dintre cele mai puternice familii din business-ul autohton, ”Familia Borsec” – care controlează compania Romaqua, producătorul ”Borsec” – respectiv Creţu-Hu Difei-Sofia și Octavian Crețu.

Ceea ce este foarte interesant, dacă nu chiar surprinzător, rezidă din faptul că a fost schimbat… numărul vilei din Bulevardul Aviatorilor, pe extrasul din Cartea Funciară apărând acum nr. 102 a și nu nr. 104, așa cum apărea pe extrasul de carte funciară mai vechi.

Sursele Gândul afirmă că ”e posibil ca această tranzacție să fi fost realizată prin modificarea «isteață» a numărului vilei din 104 în 102 a, ceea ce ar fi oferit și «portița» scoaterii de sub sechestru”. 

  • În 2018, Creţu-Hu Difei-Sofia, în vârstă de 47 ani, era poziționată pe locul doi în topul celor mai puternice femei din business-ul românesc.
  • Creţu-Hu Difei-Sofia deţinea 60,62% din Romaqua Group SA – înființată în 1998 și clădită pe fosta companie de stat Comchim -, cel mai mare îmbuteliator de apă minerală naturală.
  • Octavian Creţu este cel care deţinuse pachetul majoritar din îmbuteliatorul apei Borsec.

  • Restul participaţiei este deţinută de Nicolae Palfi. Afacerile Romaqua Group au depăşit în 2016 pragul de 154 de milioane de euro, iar în 2017 compania avea o cifră de afaceri de 159 de milioane de euro. În prezent, pe site-ul companiei se precizează că Romaqua Group are o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de euro.

Potrivit unui profil realizat de Ziarul Financiar în 2009, Octavian Crețu era descris drept cel mai important antreprenor român din industria apelor minerale.

Acționarul majoritar al Romaqua, producătorul Borsec, cu afaceri de 130 mil. euro în 2008, susținea că intrarea pe piața apelor minerale a fost al doilea plan al său de business, după ce încercarea de a prelua de la stat producătorii de medicamente Sicomed și Biofarm a eșuat.

  • Octavian Crețu a fost unul dintre oamenii de afaceri care au făcut denunțuri la DNA împotriva lui Dan Voiculescu, dezvăluind că au fost șantajați de acesta.
  • Octavian Crețu a avut însă și calitatea de martor în dosarul ”Zambaccian”, dosar în care Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
  • Numele lui Octavian Crețu este legat și de infracțiunea de șantaj la adresa consulului Ioan Păun, pentru care Năstase a și fost condamnat.

Alexander Adamescu, arestat de poliția britanică și obligat să poarte un dispozitiv de localizare 

Alexander Adamescu – născut în 1978 – a ocupat funcții de conducere între 2006 și 2013 în cadrul concernului The Nova Group (Flamingo International, Astra Asigurări, România Liberă, Unirea Shopping Center, hotelurile Lido, Rex-Mamaia, Pullman), deținut de tatăl său.

Din luna septembrie a anului 2013, Alexander s-a stabilit la Londra. În 2016, autoritățile române au emis un mandat european de arestare pe numele său, Adamescu fiind acuzat de mituirea unor judecători români.

La cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Alexander Adamescu a fost reținut pe 15 iunie 2016 – în baza unui mandat european de arestare – de către polițiștii britanici. Pașaportul i-a fost reținut, iar el a fost plasat în arest la domiciliu, în așteptarea extrădării în România. Conform legislației în vigoare, Adamescu este obligat să poarte pe picior un dispozitiv de localizare.

Pe data de 25 aprilie 2017, Westminster Court a decis suspendarea deciziei de extrădare a lui Adamescu, în așteptarea veridictului Curții de Arbitraj de la Washington. În prezent, Adamescu se află în arest la domiciliu în Londra, în așteptarea extrădării.

Pe 18 octombrie 2019, după mai multe amânări, magistrații Curții de Apel București au decis să respingă ca neîntemeiate contestațiile formulate de Alexander Adamescu. Acesta ceruse anularea mandatului internațional de arestare, dar și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. De asemenea, Alexander Adamescu este obligat să plătească 1.800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Vila cu 18 camere, construită la dorința Regelui Carol al II-lea

Vila somptuoasă din Bulevardul Aviatorilor a fost cumpărată de omul de afaceri Dan Adamescu în anul 2003. Are 1.000 de metri pătrați, 18 camere + dependințe și anexe, fiind construită la dorința Regelui Carol al II-lea pentru amanta acestuia, Elena Lupescu.

Vila din Bulevardul Aviatorilor – care a aparținut omului de afaceri Dan Adamescu -, cumpărată de ”Familia Borsec”

Ulterior, în vilă a locuit liderul comunist Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru al României în perioada 1961-1974, cel de-al 49-lea premier/președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961, și membru titular al Academiei Române.

Liderul comunist Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru al României în perioada 1961-1974

Vila din Bulevardul Aviatorilor, una dintre mizele luptei duse de moștenitorii magnatului Adamescu

Trebuie menționat că această vilă s-a aflat în proprietatea companiei International Business Center Modern SRL, fostul Complex Hotelier Modern – administrată, până în 2008, chiar de către Carmen Adamescu -, firmă care este controlată de fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu.

În jurul acestei vile a existat un scandal între Carmen Adamescu și Alexander Adamescu încă din luna martie a anului 2017, atunci când unele dintre obiectele de artă care se aflau în interior au fost transferate într-un depozit al International Business Center Modern (IBCM).

Operațiunea s-ar fi desfășurat chiar la ordinul lui Alexander Adamescu și fără ca mama sa vitregă, Carmen Adamescu, să fie informată sau să își dea acceptul.

În jurul acestei vile a existat un scandal între Carmen Adamescu și Alexander Adamescu încă din luna martie a anului 2017

Acum, vila care a aparținut lui Dan Adamescu a intrat în renovare completă, iar decorul este plin de mașini de la ADP Sector 4 care lucrează acolo.

Vila care a aparținut lui Dan Adamescu a intrat în renovare completă, iar decorul este este plin de mașini de la ADP Sector 4.

Surse Gândul: ”Acțiunile firmei lui Alexander Adamescu sunt puse sub sechestru”

În acest moment, ”războiul” dintre Carmen Adamescu și Alexander Adamescu se desfășoară în sala de tribunal și așteaptă decizia instanței de judecată.

Fosta soție a lui Dan Adamescu și Alexander se lupta în instanță pe bunurile rămase după decesul omului de afaceri, pentru ca la final să se dea un certificat de moștenitor. Apoi, în funcție de acest certificat esențial, se vor împărți toate bunurile care fac obiectul acestui proces de răsunet.

Totuși, potrivit surselor Gândul, vânzarea vilei din Bulevardul Aviatorilor care a aparținut defunctului magnat Dan Adamescu este plasată deja sub un mare semn de întrebare, motivul fiind acela că firma vânzătoare – International Business Center Modern SRL – ar avea acțiunile puse sub sechestru.

Semne de întrebare în jurul vânzării vilei din Bulevardul Aviatorilor.

Impresionanta vila se afla în patrimoniul companiei controlate de Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu – International Business Center Modern SRL -, numai că acesta ar fi profitat de o ”portiță” pe care nici chiar procurorii nu ar fi luat-o în calcul.

”Acțiunile firmei International Business Center Modern SRL sunt puse sub sechestru. Cu toate astea, Alexander a vândut vila care era în patrimoniul firmei, ceea ce practic a diminuat valoarea acestei firme. Practic, procurorii și-au luat țeapă, pe românește, fiindcă în loc să pună sechestru pe proprietăți, au pus pe acțiuni și Alexander – ușor, ușor – vinde toate bunurile”, au declarat sursele Gândul.

Societatea International Business Center Modern SRL, care deținea în proprietate imobilul din Bulevardul Aviatorilor, i-a aparținut – în anii 2000 – omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, care controla, potrivit jurnalul.ro, un pachet de 94 la sută din capitalul social. Celelalte 6 procente aparțineau companiei LIDO SA, iar societatea se ocupa cu activități imobiliare pe bază de tarife sau de contract.

Până în 2010, firma a purtat numele de SC Complex Hotelier Modern SRL. În decembrie 2006, potrivit sursei citate mai sus, omul de afaceri Dan Adamescu și-a cedat părțile sociale către compania olandeză The Nova Group Investments B.V., după ce LIDO SA a renunțat la dreptul de preempțiune.

Cifră de afaceri International Business Center Modern SRL (2005 – 2021)

Ce ”schemă” pune în practică fiul lui Dan Adamescu?

Aceleași surse Gândul afirmă că Alexander Adamescu a luat decizia de a fi ”cu un pas în fața” mamei sale vitrege și, după ce instanța de judecată va da o sentință finală, nu va avea de pierdut doar Carmen Adamescu, ci și cei care au pus sechestrul pe acțiunile firmei International Business Center Modern SRL.

”Alexander Adamescu, însă, controlând de facto societățile, le… sifonează. Și are două victime: una e Carmen Adamescu, în cazul în care va fi declarată moștenitoare. Și a doua victimă – chiar procurorii care au pus sechestru pe acțiunile unei societăți care avea, la vremea respectivă, o anumită valoare, dar – după vânzarea respectivelor bunuri – această valoare scade considerabil”, mai spun sursele Gândul.

Astfel, potrivit informațiilor obținute de Gândul, Alexander Adamescu a vândut, între timp, și două terenuri.

Primul – potrivit extrasului de Carte Funciară – este un teren de 564 mp (în acte; 561,48 – în urma măsurătorilor), situat pe strada Gina Patrichi din București, Sectorul 1 – la intersecție cu Calea Victoriei -, acolo unde noul proprietar urmează să ridice o construcție. Prețul? 950.000 euro +TVA.

Proprietarul tabular a fost, până în 2010, SC Complex Hotelier Modern SRL, după care denumirea proprietarului tabular (în urma Hotărârii AGA din 19.05.2010) a fost schimbată în International Business Center Modern SRL, actuala firmă controlată de Alexander Adamescu, fiul defunctului magnat Dan Adamescu.

Al doilea teren vândut are o suprafață de 950 mp si este situat în Sectorul 2 al Capitalei, pe Strada Batiștei.

Conform Convenției nr. (…) din 25.05.2010, proprietarul era SC Compania Hotelieră Intercontinental SRL, companie care s-a aflat în portofoliul omului de afaceri Dan Adamescu.

Later edit

Punctul de vedere al lui Alexander Adamescu poate fi citit AICI.


Citește și:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom