EXCLUSIV | ”Perla Bucureștiului”, o zonă ”verde” de peste 90.000 mp, la un pas de a fi cumpărată cu 17,000,000 € de compania miliardarului turc care construiește Autostrada Sibiu – Pitești! + Care este adevărata miză? + Rolul lui Neluțu Varga!

EXCLUSIV | ”Perla Bucureștiului”, o zonă ”verde” de peste 90.000 mp, la un pas de a fi cumpărată cu 17,000,000 € de compania miliardarului turc care construiește Autostrada Sibiu - Pitești! + Care este adevărata miză? + Rolul lui Neluțu Varga!
Publicat: 31/10/2022, 14:35
Actualizat: 31/10/2022, 16:01

Considerate o adevărată ”Perlă a Bucureștiului”, două terenuri intravilane cu o suprafață totală de peste 90.000 metri pătrați sunt la un pas de a fi cumpărate de Mapa Group, o cunoscută companie din Turcia. Aflate în zona Băneasa, pe Strada Gârlei nr. 1 C și 1 E, terenurile au aparținut societății falimentare Dragon Medical Complex SA, iar lichidatorul judiciar, prin negociere directă, a scos la vânzare ”în bloc” bunurile imobile – teren (72.796,98 mp) + ”Baza de agrement Băneasa” (21.702,47 mp)  – pe data de 26 octombrie 2022.

UPDATE – 15:56Neluțu Varga – patronul echipei de fotbal CFR Cluj  – a fost interesat de suprafața de teren, făcând mai multe demersuri în acest sens. Foarte interesant este că omul de afaceri a fost văzut, totodată – în repetate rânduri – și cu Tufan Tuncer, reprezentantul milionarului turc Mehmet Nazif Günal”, au precizat surse apropiate tranzacției.

Turcii de la Mapa Group au făcut o ofertă ”de nerefuzat” – 17,000,000 € + TVA -, potrivit informațiilor obținute de Gândul, prin reprezentantul lui Mehmet Nazif Günal, miliardarul turc care deține compania Mapa Group.

Totodată, sursele noastre au declarat, în exclusivitate, că ”aceasta a fost, de altfel, singura ofertă, iar perfectarea tranzacției ar urma să aibă loc în această săptămână”.

Anunțul referitor la această licitație prin negociere directă pentru vânzarea ”în bloc” a activelor imobile ale societății Dragon Medical Complex SA a fost făcut public pe data de 22 ianuarie 2021, fiind precizat și prețul minim de 17 milioane de euro.

Falimentul societății Dragon Medical Complex SA a făcut obiectul dosarului nr. 40729/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secția a VII-a Civilă. Potrivit Planului Urbanistic General (PUG), terenul de peste 70.000 mp figurează în zona V3a – baze de agrement, parcuri de distracții, poli de agrement și zona V4 – zona spațiilor verzi pentru protecția cursurilor de apă.

Turcii de la Mapa Group au ”intrat pe fir”

După anunțul referitor la vânzarea activelor imobile ale Dragon Medical Complex SA, terenul ”verde” supranumit și ”Perla Bucureștiului” a fost ”vânat” de foarte mulți investitori, datorită potențialului său, dar turcii de la Mapa Group au intrat pe fir și, în cele din urmă, au avut câștig de cauză.

Ce vor investitorii? Simplu: au plătit 17 milioane € pe terenul “în verde”, însă dacă terenul ar fi construibil cu parametrii buni, valoarea ar sări, lejer, de 150 milioane €! Aceasta este miza.

Compania Mapa Group – fondată în 1976 – operează în Europa, Asia, Africa și America în construcții, ospitalitate, energie regenerabilă, aeroporturi și transport aerian.

Fondatorul și președintele Mapa Group este omul de afaceri Mehmet Nazif Günal, considerat unul dintre cei mai de succes antreprenori și lideri de afaceri din Turcia. Mapa Group are peste 20.000 de angajați în întreaga lume, cu venituri anuale de peste 1,3 miliarde USD.

În 2020, revista Forbes a estimat averea lui Mehmet Nazif Günal la 1,6 miliarde de dolari.

Fondatorul și președintele Mapa Group este omul de afaceri Mehmet Nazif Günal

Acum, așa cum afirmă sursele Gândul, Mapa Group își ”diversifică” activitatea și prin preluarea terenului de peste 90.000 mp scos la licitație.

”Mehmet Nazif Günal deține compania Mapa Group, însă omul din România este Tufan Tuncer. Acesta a făcut oferta de 17 milioane de euro și a păstrat permanent legătura cu lichidatorul judiciar”, au dezvăluit sursele Gândul.

Turcii de la Mapa Group au oferit fix 17 milioane de euro +TVA pentru ”Perla Bucureștiului”

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, în luna decembrie a anului 2015, construirea unei baze de agrement și un parc de distracții pe peninsula de pe lacul Băneasa, lângă Grivco. Terenul – cu o suprafață de 9,4 hectare – figura (și figurează și în 2022) ca spațiu verde, iar proprietarul era proprietarul era Dragon Medical Complex SA, acționarii societății fiind Dumitru Dragomir și Ioan Niculae, potrivit informațiilor Hotnews de la vremea respectivă.

Dragon Medical Complex SA dorea să construiască mai multe clădiri cu subsol, parter și maxim două etaje, acestea urmând a face parte dintr-o bază de agrement și un parc de distracții. Clădirile nu puteau ocupa mai mult de 30% din teren. Trebuie menționat că pe acest teren se află și un sit arheologic unde Muzeul Național de Istorie a descoperit vestigii din secolele VI și VII.

Lichidatorul judiciar a emis un Regulament – conform prevederilor art.154 alin.2 coroborat cu art.156 alin.3 din Legea nr.85/2014 – care a reprezentat, de altfel, ”cadrul legal pentru vânzarea în bloc a bunurilor imobile aflate în proprietatea Dragon Medical Complex SA”, aflată în faliment.

  1. Teren intravilan în suprafață de 72.797 mp. din acte şi 72.796,98 mp. din măsurători, situat în Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1C, sector 1, nr. cad. 203942, înscris în Cartea Funciară nr. 203942 Bucureşti, sector 1, grevat de sarcini în favoarea OMV PETROM E&P BULGARIA SRL (fostă OMV PETROM GAS SRL).

Urmare a derulării procedurii de mediatizare în condițiile agreate de Adunarea creditorilor, valoarea de promovare în vederea valorificării acestui activ a fost diminuată succesiv până la suma de 18.095.355 EURO exclusiv TVA.

  1. Baza de agrement ”Băneasa” situată în Bucureşti, Str. Gârlei nr. 1E, sector 1, constând în teren intravilan în suprafață de 22.030 mp. din acte şi 21.702,47 mp. din măsurători, cu construcții edificate pe acesta (C1- alei, platforme, drumuri – 4.395,38 mp., C2 – corp poartă -16,19 mp., C3 – terenuri sport – 3.041,41 mp., C4 – spațiu comercial şi de servicii – 1.472,90 mp., C5 – depozit subteran şi zona protecție sanitară – 255,00 mp., C6 -vila -68,16 mp., C7 – teren tenis – 569,91 mp., C8 – casuțe vacanță -162,70 mp., C9- debarcader – 503,88 mp.), grevat de sarcini în favoarea DGITL sector 1.

Urmare a derulării procedurii de mediatizare în condițiile agreate de Adunarea creditorilor, valoarea de promovare în vederea valorificării acestui activ a fost diminuată succesiv până la suma de 5.394.645  exclusiv TVA.

Potrivit regulamentului emis de lichidatorul judiciar, ”procedura de negociere va începe de la valoarea de 17.000.000 euro exclusiv TVA, iar activele nu vor putea fi valorificate sub nivelul minim, adică suma de 17.000.000 eur exclusiv TVA. Garanția de participare la ședința de negociere este de 500.000 EUR, indiferent de prețul la care se începe negocierea”.

Asupra activelor ce fac obiectul prezentului Regulament nu avem cunoștință a fi înregistrate litigii. În urma finalizării procedurii de vânzare, activele se vând «unde sunt, în starea în care sunt», ceea ce înseamnă că fiecare ofertant a avut posibilitatea de a cunoaște şi de a se asigura asupra stării fizice şi legale a activelor supuse vânzării, asumându-și riscul asupra stării acestora, fizice şi juridice. Niciun fel de garanție sau despăgubire nu vă fi prevăzută în contractul de vânzare al activelor pentru pretenții ulterioare

Lichidatorul judiciar

”Perla Bucureștiului”, la un pas de a fi cumpărată pentru 17 milioane de euro

Mapa Group a câștigat construcția tronsonului 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, în valoare de peste 1 miliard de dolari

Mapa Group este compania care – într-o asociere cu o altă companie din Turcia, Cengiz Holding – a obținut, în 2021, contractual pentru lotul 2 al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești, un tronson (în valoare de peste 1 miliard de euro) complicat pe care ar urma să fie construite 50 de poduri, 7 tuneluri și un eco-duct pentru animale.

Această asociere turcească Mapa Group – Cengiz Holding are la dispoziție – așa cum se specifică în caietul de sarcini -, 18 luni ca să proiecteze lucrarea. Șantierul propriu-zis va dura 50 de luni, iar tronsonul ar trebui finalizat în 2028.

Fondatorul companie Cengiz Holding – Mehmet Cengiz – se bucură de relații foarte strânse cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Omul de afaceri s-a îmbogățit prin câștigarea mai multor contracte majore de construcție în Turcia de când guvernul lui Erdogan a venit la putere în 2002, inclusiv pentru construirea și exploatarea aeroportului din Istanbul, care urmează să devină cel mai mare din lume dacă toate fazele de construcție vor fi finalizate.

Pentru cele două companii din Turcia – Mapa Group – Cengiz Holding -, construirea lotului 2 al autostrăzii dintre Sibiu și Pitești  reprezintă prima lucrare din România.

Etapele negocierii directe pentru ”Perla Bucureștiului”

Negocierea directă s-a desfășurat în baza următoarelor criterii:

  • Maximizarea averii debitoarei
  • Celeritatea încasării preţului şi siguranța încasării prețului, care sunt aplicate în ordinea menționată.
  • În cadrul ședințelor de negociere cu fiecare ofertant se vor negocia: prețul oferit, precum şi termenul de plata a acestuia.

Preţul minim este valoarea stabilită prin anunțul de vânzare, respectiv 17.000.000 euro exclusiv TVA.

Gândul prezintă și termenele de plată stabilite, turcii de la Mapa Group urmând să achite un avans de 1 milion de euro (dar suma este negociabilă) în termen de 10 zile de la Semnarea procesului-verbal de declarare a ofertei câștigătoare.

– Avans – 1.000.000 euro – termen nenegociabil – 10 zile lucrătoare de la data semnării Procesului- verbal de declarare a ofertei câştigătoare. Garanţia de participare se vă deduce din această sumă.

– Restul de preţ – termen negociabil, dar care nu va depăși 90 de zile de la data adjudecării – ”se vor considera echivalente toate ofertele care cuprind termene de plată diferite, dar mai scurte de 60 de zile de la data semnării Procesului-verbal de declarare a ofertei câştigătoare”, s-a mai precizat în Regulamentul întocmit de lichidatorul judiciar.


Citește și: 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului