„Holy Spider”, unul dintre cele mai apreciate dar și controversate filme ale anului, din 27 ianuarie în cinema

„Holy Spider, unul dintre cele mai apreciate dar și controversate filme ale anului, din 27 ianuarie în cinema
Publicat: 19/01/2023, 19:59
Actualizat: 19/01/2023, 20:00

„Holy Spider”, controversatul thriller al regizorului Ali Abbasi, inspirat de cazul unui criminal în serie care a ucis 16 femei, din 27 ianuarie la cinema. Filmul se află pe lista scurtă pentru Oscar

„Holy Spider”, unul dintre cele mai apreciate dar și controversate filme ale anului, care vorbește despre statutul femeii și importanța religiei în societatea iraniană, ajunge în cinematografele din România din 27 ianuarie, distribuit de Independența Film. Inspirat de povestea adevărată a unui bărbat care a ucis 16 lucrătoare sexuale din orașul Mashhad, un centru religios din Iran, în ceea ce a numit „o misiune sfântă”, filmul lui Ali Abbasi este pe lista scurtă a Premiilor Oscar la categoria cel mai bun film străin, reprezentând Danemarca în cursa pentru nominalizări.

„Holy Spider”, filmul care i-a adus actriței Zar Amir Ebrahimi premiul pentru interpretare la Cannes 2022, spune povestea jurnalistei Rahimi, care călătorește în orașul sfânt iranian Mashhad pentru a investiga cazul unui criminal în serie care ucide lucrătoare sexuale. Pe măsură ce Rahimi se apropie de demascarea crimelor, presiunile politice si religioase cresc iar ocazia de a se face dreptate devine din ce în ce mai îndepărtată: criminalul este văzut de mulți ca un erou.

Născut în 1981 la Teheran și plecat ulterior la studii în Suedia și în cele din urmă în Danemarca, unde s-a stabilit, Ali Abbasi locuia încă în Iran la începutul anilor 2000, când Saeed Hanaei a ajuns în atenția publicului ucigând 16 lucrătoare sexuale:  „Cazul mi-a atras atenția în timpul procesului. Într-o lume normală, nu există nicio îndoială că un om care a ucis 16 persoane ar fi văzut ca vinovat. Dar aici a fost diferit: o parte din public și mass-media conservatoare a început să îl sărbătorească pe Hanaei ca pe un erou. (…) Intenția mea nu a fost să fac un film despre un criminal în serie, ci despre o societate care ucide în serie. Este despre misoginia adânc impregnată în societatea iraniană, care nu este specifică religiei sau politicii, ci mai degrabă o chestie culturală. Misoginia se răspândește prin obiceiurile oamenilor. În Iran, urâm prin tradiție femeile și acest lucru este vizibil foarte des. În povestea lui Saeed Hanaei acest lucru este prezentat în cea mai pură formă a sa. Iar din acest motiv este necesar să arătăm perspective diferite ale societății iraniene”, spune Ali Abbasi.

O adevărată provocare de producție prin tema abordată, „Holy Spider” trebuia inițial să fie filmat în 2020 Iordania, dar pandemia a dat planurile echipei peste cap. Turcia a fost cea de-a doua opțiune, dar o intervenție a ambasadorului turc din Teheran a interzis Turciei susținerea filmului. În cele din urmă, filmările „Holy Spider” au avut loc în Iordania, cu multe piedici puse de pandemie și nu numai. Una dintre preocupările importante ale echipei de producție a fost securitatea actorilor iranieni, în special a actorului Mehdi Bajestani, care îl interpretează pe Spider Killer și care în prezent locuiește în Germania. Zar Amir Ebrahimi, actrița din rolul principal, locuia deja de mulți ani în Franța, unde s-a stabilit după ce a fugit din Iran ca urmare a unui scandal sex tape din 2006, pentru care urma să fie închisă (a fost condamnată în absență la 10 ani de închisoare, 99 de bice și interzis în a mai apărea în filme iraniene sau emisiuni tv). De asemenea, în urma acestui scandal care a ajuns în atenția opiniei publice, arlamentul iranian a trecut o lege care pedepsește cu moartea producția de conținut sexual explicit.

După proiecția de la Cannes 2022 a filmului, regimul de la Teheran a reacționat furios, Organizația de Cinema a Ministerului Culturii și Orientării Islamice condamnând festivalul pentru alegerea lui „insultătoare și motivată politic” și comparând filmul cu cartea „Versetele Satanice” (1988, de Salman Rushdie).

Descris de guvernul iranian drept „fals, odios și dezgustător”, „Holy Spider” a intrat în circuitul cinematografic internațional  într-o perioadă de intense proteste antiguvernamentale în Iran legate de drepturile femeilor și a beneficiat de aprecierea publicului și de cronici pozitive din partea presei de specialitate: „Abbasi dezvăluie lucruri pe care mulți ar prefera să le țină ascunse” – Screen Daily; „Profund convingător și intenționat îngrozitor” – The Telegraph; „Cel mai deranjant lucru la acest film este că el nu se supune imaginației febrile a unui scenarist, ci spune o poveste adevărată” – El Pais.

În timpul protestelor recente ale femeilor din Iran, actrița Zar Amir Ebrahimi, născută la fel ca și regizorul filmului în 1981 în Teheran, dar care în prezent locuiește în Paris, a declarat „Această Republică Islamică trebuie să se încheie. Femeile de astăzi își cunosc drepturile. Ele știu ce este viața și libertatea de exprimare.”

Ali Abbasi este născut în 1981 în Iran, dar stabilit în Danemarca, unde a studiat regia. A debutat în lungmetraj cu Shelley (2016), o dramă cu elemente horror, din a cărui distribuție face parte și actriţa română Cosmina Stratan, iar în 2018 a câștigat Un Certain Regard cu cel de-al doilea film al său, Border. De asemenea, recent a regizat două episoade din serialul The Last of Us, care are la bază jocul video cu același nume.

„Holy Spider” are premiera în cinematografe pe 27 ianuarie, distribuit de Independența Film.

Foto: Independența Film

CITEȘTE ȘI: Meryl Streep va juca în sezonul 3 al serialului „Only Murders in the Building”

A fost lansat trailerul sezonului 3 „The Mandalorian”: Mando și Grogu sunt gata de noi aventuri | VIDEO

Kerry Washington și Oprah Winfrey vor juca în drama Six Triple Eight”, în regia lui lui Tyler Perry

Nicole Kidman va juca în serialul dramă „Lioness”, în regia lui Taylor Sheridan

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile:...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Ungurii au descoperit petrol lângă Budapesta. Anunţul companiei MOL
Cel mai BOGAT om din istoria lumii! Era african și avea un imperiu de...
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
Directiva care i-a înnebunit pe oameni. De ce nu se mai rup capacele sticlelor
EXCLUSIV | Unde au dormit Vlad Gherman și Oana Moșneagu cu o noapte înainte de...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ana Baniciu, în lacrimi după ce s-a mutat în casă nouă: ”Plânsă toată”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cât ar avea de câștigat economia României prin adoptarea Inteligenței Artificiale?
×