Pictorul Devrim Erbil își prezintă lucrările la București, în EXPOZIȚIA “Istanbulul de ieri şi de azi”: „Pentru aceste vremuri există arta”

Publicat: 17/11/2023, 09:06

Expoziția de pictură contemporană „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” a fost deschisă oficial, miercuri, 16 noiembrie, cu un vernisaj desfășurat la Muzeul Național de Artă al României.

Evenimentul celebrează 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir și 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia. În perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, lucrările artistului de origine turcă Devrim Erbil vor putea fi admirate în Sala Kretzulescu a Muzeului Național de Artă al României.

Vernisajul care anunță deschiderea expoziției a stârnit interesul iubitorilor de artă, români și turci.

Numeroase personalități ale vieții culturale și artistice, dar și din lumea diplomației, au fost prezente la eveniment, unde în centrul atenției s-au aflat artistului Devrim Erbil – în vârstă de 86 de ani – și lucrările sale impresionante.

„Arta este un domeniu pacificator, care apropie oamenii, care elimină cumva războaiele și face ca oamenii să se înțeleagă”

Ambasadorul Republicii Turcia Excelența Sa Özgür Kıvanç Altan a vorbit în deschiderea vernisajului, iar renumitul interpret turc Hakan Güngör a susținut un concert instrumental de Kanun, în fața publicului numeros.

Pictorul Devrim Erbil  le-a transmis celor prezenți că arta are puterea imensă de a fi pacificatoare și de a apropia oamenii, cu atât mai mult în vremuri tensionate ca acestea pe care le trăim cu toții.

Vreau să vă îmbrățișez pe toți, cu respect și multă iubire. Pentru că partea pacificatoare a artei, cea care împreunează, a făcut ca astăzi să ne aflăm în acest loc. (…) Atunci când am absolvit liceul din Istanbul și am început să studiez artele frumoase, nici măcar nu îndrăzneam să visez că voi trăi într-o zi o astfel de minune. O zi atât de deosebită. Când am intrat la Academia de Arte Frumoase, nu îmi propusesem decât să pot să-mi fac desenele, să-mi exprim ideile prin artă, niciodată nu m-aș fi gândit atât de departe, la expoziții și evenimente de asemenea anvergură. (…)

Vă mulțumesc că sunteți în această seară aici! Sigur, o astfel de expoziție nu se organizează foarte ușor. Vreau să mulțumesc directorului acestei instituții, Muzeului Național de Artă al României, pentru tot sprijinul acordat. De asemenea, Ambasadei Turciei, care ne-a sprijinit foarte mult în această organizare și, nu în ultimul rând, doamnei curator Yildiz Ibram, alături de care am pus la punct tot acest vernisaj și expoziția în sine.

Un alt aspect care îmi place la artă este acela că este un domeniu pacificator, care apropie oamenii, care elimină cumva războaiele și face ca oamenii să se înțeleagă. Sunt de părere că pentru aceste vremuri există arta. (…)

Eu, ca un ambasador al artei, mă aflu acum aici alături de dumneavoastră și prin mine puteți vedea ce poate face un copil venit dintr-o familie modestă. Un copil al Republicii înființate de marele nostru Atatürk, pe care îl pomenim acum cu toții și am ajuns aici datorită posibilităților pe care mi le-a oferit Republica Turcă”, a declarat artistului Devrim Erbil în fața invitaților săi.

Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care poartă numele artistului

Seara s-a încheiat cu un dineu generos, un meniu cu preparate tradiționale ale gastronomiei orientale.

Expoziția „Istanbulul de ieri şi de azi” prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artistul Devrim Erbil în perioada 1989 – 2023. Apreciat pentru stilul său inconfundabil, artistul a inițiat de-a lungul carierei sale numeroase expoziții mixte, care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume.

Devrim Erbil – care, în trecut, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul – este iubit în țara natală și apreciat pe plan internațional. În semn de respect, în anul 2004, Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care poartă numele artistului.

Devrim Erbil spune povestea Turciei și Istanbulului, într-un stil abstract, contemporan, în compoziții care se bazează pe schițe. Lucrările sale sunt moderne, originale și conțin o cantitate imensă de detalii realiste, suprapuse.

În perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, lucrările lui Devrim Erbil vor putea fi admirate în Sala Kretzulescu – intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii