Prima pagină » Știri politice » ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Cine sunt protagoniștii campaniei în UE

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Cine sunt protagoniștii campaniei în UE

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Cine sunt protagoniștii campaniei în UE

Cu 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, partidele europene îşi finalizează planurile de a face faţă unei campanii care, alături de un marcat caracter naţional, va avea şi protagonişti dintre partidele politice europene.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la 9 iunie.

Cap de listă al fiecărui partid este personalitatea pe care formaţiunea politică o nominalizează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi pe care, teoretic, ar prelua-o dacă ar câştiga alegerile. În practică, şefii de stat şi prim-miniștrii aleg liderul Executivului comunitar.

Partidul Popular European

Totuși, în 2019 un fapt neobișnuit a avut loc – s-a trecut peste principiul capetelor de listă, iar președinții și premierii statelor membre UE au nominalizat-o la momentul respectiv pe necunoscuta Ursula von der Leyen în detrimentul candidatului Partidului Popular European, Manfred Weber, care câştigase alegerile.

Lipsind doar o confirmare la congresul PPE din 7 martie de la Bucureşti, politiciana germană Ursula von der Leyen este singura candidată PPE care doreşte să deţină din nou preşedinţia Comisiei Europene şi care candidează pentru prima dată într-o campanie în care toate sondajele arată că partidul său va câştiga alegerile europarlamentare.

Marea întrebare la care trebuie să răspundă popularii europeni este dacă vor menţine coaliţia de centru sau vor „vira” mai spre dreapta.

Partidul Socialiştilor Europeni

PES îşi începe campania pentru alegerile europene sâmbăta aceasta, la Roma.

Luxemburghezul Nicolas Schmit va fi desemnat să intre în luptă într-o campanie în care, de pe locul doi pe care îl situează toate sondajele, va încerca să propună o alternativă la blocul de dreapta din Parlamentul European.

Ascensiunea formaţiunilor ultraconservatoare ar putea deschide uşa unei coaliţii europene fără grupuri progresiste.

Partide liberale europene

Dintre marile grupuri pro-europene, partidele liberale (sub diferite sigle în fiecare ţară din UE) vor fi ultimele care îşi vor lansa campania şi vor alege personalitatea care le va reprezenta în dezbateri.

Acestea o vor face pe 20 martie, la Bruxelles, prin intermediul unei platforme care va reuni Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), Partidul Democrat European sau „Renaşterea”, al lui Emmanuel Macron.

Încă nu se ştie dacă vor propune un singur candidat sau o listă scurtă de nume pentru diferitele funcţii care se reînnoiesc după alegeri, unde se vor lupta cu extrema dreaptă pentru a-şi menţine locul trei pe care l-au avut în această legislatură.

Prim-ministrul eston, Kaja Kallas, sau comisarul pentru Piaţa internă, Thierry Breton, par a avea cele mai mari şanse, notează EFE.

Verzii Europeni

Partidele ecologiste din toată Europa şi-au pus încrederea în germana Terry Reintke şi în olandezul Bas Eickhout – relativ tineri, dar veterani ai scenei europene – să fie duo-ul lor în campanie şi să apere moştenirea unui Pact Verde care pare să încetinească odată cu ascensiunea forţelor conservatoare.

Deşi vor câştiga mandate din Spania, fiind de aşteptat ca acestui grup să li se alăture europarlamentarii din formaţiunea stângii radicale spaniole Sumar, în ansamblul UE „Verzii” îşi vor pierde din avânt, iar sondajele îi plasează ca a şasea forţă politică.

Partidul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Această formaţiune nu subscrie conceptului de „cap de listă” deoarece atrage atenţia că decizia de a numi preşedintele Comisiei Europene revine şefilor de stat şi de guvern.

Cu toate acestea, ar putea prezenta un singur candidat la dezbateri, iar numele lui, speră surse din partid, ar trebui să fie cunoscut în săptămânile următoare.

Partidul Identitate şi Democraţie

Identitate şi Democraţie, cu partide de extremă dreapta precum Adunarea Naţională, a Marinei Le Pen, sau Liga italiană, nu participă de obicei în campania la nivel european.

Nici în 2019 nu a avut, de exemplu, un reprezentant în dezbateri.

Pentru 2024, cu creşterea previzibilă a numărului de mandate şi pe fondul luptei sale de a se situa pe locul trei, acest lucru s-ar putea schimba.

Partidul Stânga europeană

Stânga europeană, care va rămâne cel mai mic grup din Parlamentul European, tocmai l-a ales pe austriacul Walter Baier, preşedintele partidului comunitar, în calitate de cap de listă la un congres de la Ljubljana.

Posibilităţile de influenţă ale Stângii în Parlamentul European vor depinde de existenţa unei majorităţi progresiste la care se poate ralia punctual, când centrul stânga nu poate conta pe Partidul Popular European.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Un nou tip de fraudă: Persoane care pretind că sunt polițiști sau angajați BNR au încercat să obțină informații despre conturi bancare
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
„Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Ce a surprins camera video montată de Felix Baumgartner pe parapantă. Ancheta se complică în cazul morții parașutistului austriac
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Devine obligatoriu din toamnă. Reguli noi pentru cine transferă bani. UE impune României din 9 octombrie
Evz.ro
Scapă de dependența de dulce. Trucuri naturale pentru stimularea dopaminei
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Meteorologii anunță că vin ploile. „Nu excludem cădere de grindină”