Victor Ponta dezvăluie datoriile făcute de România în ultimii 10 ani: „100 de miliarde de euro în plus la datorie, dublu decât s-a făcut în 25 de ani”

Publicat: 04/04/2024, 10:24

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României, a explicat cum s-a schimbat situația economică a României în ultimii 10 ani și, mai ales, cum a reușit țara noastră să acumuleze o datorie de 110 miliarde de euro. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Victor Ponta a făcut o serie de observații cu privire la transformarea economică a României din ultimii 10 ani. Fostul premier a atras atenția că doar în ultimii 10 ani, datoria țării noastre s-a dublat, ajungând la fabuloasa sumă de 110 miliarde de euro.

Politicianul a argumentat, în primă instanță, faptul că de-a lungul ultimelor două mandate președințiale, la nivel de instituții ale statului, nu a fost realizat niciun proiect major. Fostul premier a menționat că la aproape 10 de ani de la Colectiv, statul nu a alocat buget pentru finanțarea unei secții pentru marii arși la Spitalul Universitar. Victor Ponta este de părere că actualul președinte al României a manifestat o atitudine pasivă față de problemele reale din societatea românească.

Le-am semnat finanțarea cu Uniunea Europeană acum 10 ani. Au trecut 10 ani peste noi. Doamne-ajută, că se fac acum spitale, că se scoate gazul din Marea Neagră, că se fac autostrăzi. Dar cine a fost în ăștia 10 ani? Mai primesc chestia asta pe Facebook: „Ponta, tu de ce n-ai făcut?”. Că nu m-ați lăsat! Se fac 10 ani și de la Colectiv, de ce n-avem și noi o secție de arși la Spitalul Municipal, la dl. Cârstoiu. Deci, practic, noi, în ăștia 10 ani, chiar am pierdut o groază de lucruri care țineau de stat. Ce ținea de statul ăsta pe care noi îl plătim, nu s-a făcut nimic timp de 10 ani. Cred că trebuie să-l promovăm pe Iohannis la NATO, cât o avea mandat acolo, ca să nu se întâmple nimic nici la NATO.

Victor Ponta, despre datoria României: „Regimul Iohannis a făcut 110 miliarde”

Victor Ponta a adus în discuție uriașa datorie a României, în valoare de nu mai puțin de 110 de miliarde de euro, sumă pe care țara noastră a ajuns să o datoreze în urma împrumuturilor din ultimii 10 ani. Ponta a subliniat că până la regimul Iohannis datoria țării era de 45 de miliarde.

Vorbeam înainte și putem să o mai zicem, 100 de miliarde de euro în plus la datorie. Vreo 45 de miliarde era datoria făcută de la Ceaușescu încoace, că Ceaușescu pe hârtie, ne-a lăsat cu zero. Deci de la Iliescu, Constantinescu, Băsescu au făcut 45 de miliarde datorii. Regimul Iohannis a făcut 110 miliarde, se apropie de de practic dublu decât s-a făcut în 25 de ani.

Victor Ponta: „Anul trecut deficitul a fost de 25 de miliarde de euro”

În continuare, Victor Ponta a arătat, printr-un calcul simplu, cum banii din împrumuturi se „pierd” pe investiții nejustificate.

Uite matematică simplă nu facem teoria economică. Anul trecut deficitul, adică cu cât ne-am împrumutat, a fost 25 de miliarde euro. Or fi rămas vreo 10 în țară, s-a turnat asfalt, s-au făcut șosele, restul 5 – 10 miliarde s-au dus pe dobânzi, pe firme. Vreo 5 miliarde sunt în mașini, în vacanțe. Mi se pare că la turism că au dat datele. Am încasat din turism 4 miliarde de euro și am exportat 9 miliarde.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic