Victor Ponta dezvăluie datoriile făcute de România în ultimii 10 ani: „100 de miliarde de euro în plus la datorie, dublu decât s-a făcut în 25 de ani”

Publicat: 04/04/2024, 10:24

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României, a explicat cum s-a schimbat situația economică a României în ultimii 10 ani și, mai ales, cum a reușit țara noastră să acumuleze o datorie de 110 miliarde de euro. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Victor Ponta a făcut o serie de observații cu privire la transformarea economică a României din ultimii 10 ani. Fostul premier a atras atenția că doar în ultimii 10 ani, datoria țării noastre s-a dublat, ajungând la fabuloasa sumă de 110 miliarde de euro.

Politicianul a argumentat, în primă instanță, faptul că de-a lungul ultimelor două mandate președințiale, la nivel de instituții ale statului, nu a fost realizat niciun proiect major. Fostul premier a menționat că la aproape 10 de ani de la Colectiv, statul nu a alocat buget pentru finanțarea unei secții pentru marii arși la Spitalul Universitar. Victor Ponta este de părere că actualul președinte al României a manifestat o atitudine pasivă față de problemele reale din societatea românească.

Le-am semnat finanțarea cu Uniunea Europeană acum 10 ani. Au trecut 10 ani peste noi. Doamne-ajută, că se fac acum spitale, că se scoate gazul din Marea Neagră, că se fac autostrăzi. Dar cine a fost în ăștia 10 ani? Mai primesc chestia asta pe Facebook: „Ponta, tu de ce n-ai făcut?”. Că nu m-ați lăsat! Se fac 10 ani și de la Colectiv, de ce n-avem și noi o secție de arși la Spitalul Municipal, la dl. Cârstoiu. Deci, practic, noi, în ăștia 10 ani, chiar am pierdut o groază de lucruri care țineau de stat. Ce ținea de statul ăsta pe care noi îl plătim, nu s-a făcut nimic timp de 10 ani. Cred că trebuie să-l promovăm pe Iohannis la NATO, cât o avea mandat acolo, ca să nu se întâmple nimic nici la NATO.

Victor Ponta, despre datoria României: „Regimul Iohannis a făcut 110 miliarde”

Victor Ponta a adus în discuție uriașa datorie a României, în valoare de nu mai puțin de 110 de miliarde de euro, sumă pe care țara noastră a ajuns să o datoreze în urma împrumuturilor din ultimii 10 ani. Ponta a subliniat că până la regimul Iohannis datoria țării era de 45 de miliarde.

Vorbeam înainte și putem să o mai zicem, 100 de miliarde de euro în plus la datorie. Vreo 45 de miliarde era datoria făcută de la Ceaușescu încoace, că Ceaușescu pe hârtie, ne-a lăsat cu zero. Deci de la Iliescu, Constantinescu, Băsescu au făcut 45 de miliarde datorii. Regimul Iohannis a făcut 110 miliarde, se apropie de de practic dublu decât s-a făcut în 25 de ani.

Victor Ponta: „Anul trecut deficitul a fost de 25 de miliarde de euro”

În continuare, Victor Ponta a arătat, printr-un calcul simplu, cum banii din împrumuturi se „pierd” pe investiții nejustificate.

Uite matematică simplă nu facem teoria economică. Anul trecut deficitul, adică cu cât ne-am împrumutat, a fost 25 de miliarde euro. Or fi rămas vreo 10 în țară, s-a turnat asfalt, s-au făcut șosele, restul 5 – 10 miliarde s-au dus pe dobânzi, pe firme. Vreo 5 miliarde sunt în mașini, în vacanțe. Mi se pare că la turism că au dat datele. Am încasat din turism 4 miliarde de euro și am exportat 9 miliarde.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata