Educația „gratuită” atinge costuri piperate. Așa se face, că în România lui 2025, părinții sunt nevoiți să plătească, în medie, aproape 10.000 de lei anual pentru meditații, after school și materiale didactice. Sunt doar câteva dintre concluziile unui sondaj Salvați Copiii România, cu privire la costurile educației din România.
Cercetarea a fost făcută pe baza datelor culese la finalul anului 2024. Astfel, comparativ cu anul 2021, costul mediu anual suportat de părinți pentru educația copiilor a crescut cu aproximativ 3.100 de lei până la 9.818 de lei anual.
Mai mult, suma pe care părinții o plătesc pentru educația gratuită a crescut cu aproape 45%, față de 2021 și s-a triplat față de cea din 2018.
Cele mai importante creșteri sunt cele legate de meditații, aproximativ 3.700 lei, și after school, aprox. 2.500 lei. Conform informațiilor Salvați Copiii, incidența meditațiilor este cea mai ridicată în București, unde doi elevi din trei fac meditații – 20% în plus peste restul țării.
Costul meditațiilor este resimțit ca un efort semnificativ, care presupune amânarea unor cheltuieli necesare de aproximativ 25% dintre respondenții ai căror copii le urmează.
Incidența acestei cheltuieli este mai ridicată în cazul învățământului primar decât în gimnazial sau liceal (19 pp vs. aprox. 15 pp) și în mediul rural sau urban mic (18 pp comparativ cu 15 pp în București sau orașe mari).
Fondul școlii este menționat ca o contribuție obligatorie de 7% dintre părinți, neexistând diferențe semnificative pornind de la ciclul de educație a copilului sau mediul de rezidență. În cazul în care apar, aceste cheltuieli se ridică la o valoare medie cumulativă de aproximativ 250 lei anual.
Identificarea și monitorizarea vulnerabilităților individuale ale fiecărui elev (în special a celor legate de statutul socioeconomic) și monitorizarea impactului acestora asupra parcursului educațional.
Materii precum informatica, fizica, chimia sau biologia apar ca subiect de meditații majoritar la liceu, în celelalte cicluri de studii având o incidență marginală. Costul lunar al meditațiilor este de aproximativ 1.000 de lei, iar un copil face, de regulă, meditații la două materii.
În acest context, Salvați Copiii România atrage atenția asupra discriminării la care sunt supuși copiii din medii vulnerabile și propune o serie de măsuri menite să restabilească accesul egal al tuturor copiilor la educație de calitate.
Printre ele se numără dezvoltarea și implementarea imediată a unui sistem național de monitorizare și intervenție timpurie pentru identificarea și sprijinirea elevilor în risc de abandon școlar, cu focus special pe vulnerabilitățile socio-economice.
În ianuarie 2023, peste 214.936 de copii români cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani nu erau înscriși în nicio formă de învățământ (primar, gimnazial, liceal sau profesional) iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata de părăsire timpurie a școlii a crescut de la 15,6% (2022) la 16,6% (2023) ((cea mai mare valoare din 2018 în prezent). În fiecare an școlar, aproximativ 35.000 de elevi abandonează școala.
În ceea ce privește calitatea educației, testele PISA arată că peste 41% dintre elevii români din sistemul educațional se plasează în aria analfabetismului funcțional, fiind afectați între 41,7% elevi – lectură și 48,6% elevi- matematică (PISA, 2022). Rezultatele analizei relevă faptul că sistemul de educație românesc este cel mai inechitabil dintre toate cele peste 100 de țări participante (OECD, 2022).
„Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susținute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educațional, dar și social. În vederea promovării drepturilor copiilor și încercând să asigure accesul egal la educație pentru copiii din grupuri vulnerabile, Salvați Copiii România a dezvoltat programe educaționale încă din 1998.
Prin activitățile derulate în cadrul centrelor educaționale, Salvați Copiii contribuie la reducerea și prevenirea abandonului școlar prin oferirea de servicii complementare, educaționale, sociale, de consiliere juridică și psihologică, copiilor din grupuri vulnerabile și familiilor acestora”, au precizat reprezentanții Salvați Copiii.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
Cât costă o ședintă de 2 ore de meditații la matematică, în București, acum, în septembrie 2024