Una dintre națiunile, care se poate mândri cu o istorie antică fabuloasă, își va muta capitala. Autoritățile au început deja construcția la o nouă metropolă, iar investiția se ridică la peste 100 de milioane de dolari.
Țara, care se întinde pe ruinele unuia dintre cele mai vaste imperii ale Antichității, ar urma să-și schimbe capitala. Lucrările au fost demarate în 2015 și continuă până în ziua de azi. Este vorba de Egipt, una dintre cele mai vechi națiuni, cu o istorie de mii de ani, care captivează și în prezent, transmite Newsweek.
Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a declarat că noul oraș este o viziune mai veche a foștilor lideri egipteni, care doreau să mute centrul puterii administrative la Cairo.
Noua capitală este un alt exemplu de evoluție la nivel regional, pe care s-au focusat guvernele din Orientul Mijlociu și țările arabe, în ceea ce privește proiectele de construcție la scară largă, cu scopul atragerii de investiții.
Aceste megaproiecte urmăresc adesea să repecte angajamentele față de sustenabilitate prin încorporarea de spații verzi, energie regenerabilă și infrastructură conștientă de mediu pentru a se alinia cu tendințele globale.
Imaginile din satelit de pe Google Earth, surprinse în martie 2025, au arătat progrese semnificative în construcția amplasamentului, situat la aproape 45 de mile est de Cairo.
Cunoscută drept noua capitală administrativă, unde funcțiile guvernamentale au fost împărțite deja, orașul include atracții culturale și arhitecturale, cum ar fi un turn de 70 de etaje – deja cel mai înalt din Africa – alături de situri religioase, inclusiv cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu și o mare moschee.
Proiectul include zone rezidențiale destinate diverselor niveluri de venit, de la apartamente, până la vile de lux. Cu toate acestea, mulți rezidenți din Cairo și-au exprimat frustrarea față de costurile ridicate.
Planul s-a confruntat cu critici cu privire la prioritățile de costuri pe fondul tulburărilor economice din Egipt, care au determinat devalorizări multiple ale lirei – de la aproximativ 7 EGP la dolar în 2015 la aproape 50 astăzi. Experții în planificare urbană au criticat, de asemenea, proiectul, argumentând că se îndepărtează de principiile contemporane ale dezvoltării urbane centrate pe om.
FOTO Envato