Un raport declasificat al CIA, publicat miercuri, contestă eforturile depuse de agențiile de informații pentru a ajunge la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 în favoarea lui Donald Trump.
Nota a fost redactată la ordinul directorului CIA John Ratcliffe, un suporter al lui Trump.
Nota contrazice o evaluare a serviciilor de informații din 2017, care a concluzionat că Guvernul rus, la îndemnul președintelui Vladimir Putin, a desfășurat o campanie secretă de influențare a alegerilor din SUA pentru a-l ajuta pe Trump să câștige.
Noul document al CIA nu ia în considerare investigațiile efectuate ulterior – inclusiv un raport din 2020 al Comisiei de Informații a Senatului, condusă de republicani – care au ajuns la aceeași concluzie cu privire la influența și motivele Rusiei.
Documentul de opt pagini face parte dintr-un efort în curs al lui Trump și al aliaților săi apropiați, care conduc acum agenții guvernamentale cheie, de a revizui istoria investigației privind imixtiunile Rusiei, o investigație care s-a încheiat de mult timp, care a dus la acuzații penale și a umbrit cea mai mare parte a primului mandat a lui Trump, notează Associated Press.
Sprijinul Rusiei pentru Trump a fost evidențiat într-o serie de rapoarte ale serviciilor de informații și în concluziile din august 2020 ale Comisiei de Informații a Senatului, prezidată atunci de senatorul Marco Rubio, care în prezent este secretarul de stat al lui Trump.
„Acest raport nu schimbă niciuna dintre dovezile de bază – de fapt, nici măcar nu abordează vreuna dintre aceste dovezi”, a declarat Brian Taylor, un expert în probleme ruse și director al Institutului Moynihan de Afaceri Globale de la Universitatea Syracuse.
Taylor a sugerat că raportul ar putea fi menit să întărească afirmațiile lui Trump conform cărora investigațiile privind legăturile sale cu Rusia fac parte dintr-un plan de discreditare a sa, pus la cale de Partidul Democrat.
„Analiștii de informații buni vă vor spune că treaba lor este să le spună guvernanților adevărul”, a spus Taylor. „Dacă îi spun liderului ceea ce vrea să audă, de multe ori veți obține informații eronate”.
Ratcliffe a declarat că dorește să facă publice materiale pe o serie de teme de dezbatere publică și a declasificat deja documente referitoare la asasinarea președintelui John Kennedy și a fratelui său, senatorul Robert F. Kennedy, precum și la originile COVID-19.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: