Mănânci parizer marca Baroni, de la LIDL? Iată din ce anume este făcut, potrivit lui Dragoș Pătraru. Acesta a analizat mai multe sortimente de parizer, un mezel foarte consumat de români, și a spus din ce sunt făcute.
Dragoș Pătraru a analizat, printre altele și parizerul Baroni. Acesta și-a amintit de anii 80, când era nare lucru să prinzi, la cumpărături, mezeluri și pâine caldă.
„Cum era parizerul în anii 80. Cea mai mare nebunie era să prindă un părinte când ieșea de la schimbul 3, și parizer sau orice alt mezel, se întâmpla atât de rar că, țin minte, de fiecare dată. Și pâine caldă. Muștar aveam mereu acasă, că se găsea la Alimentară. Doamne cât de săraci eram. Și mai știți cum mirosea șnițelul de parizer, tăiat așa mai grosuț? Alte vremuri, alte obiceiuri alimentare, altă calitate a mâncării. Alt nivel de procesare. Nu se compară cu ce există acum, când în industria alimentară este în mare parte despre chimie. Așa ați putea crede. Doar că, nu prea e așa. Adică, și atunci, cam tot așa”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Prin urmare, Dragoș Pătraru a analizat și parizerul Baroni, care se găsește în toate magazinele LIDL. Iată ce conține acesta.
„Mai departe avem un parizer țărănesc, cu piept de pui, 500 de grame. Conține 60% piept de pui, apă, 5% slănină, 5% carne de pasăre, deci alta decât pieptul de pui, piele de pasăre, sare, condimente, extracte de condimente, stabilizator: difosfați, agent de îngroșare: alginat de sodiu, arome, antioxidant, acid ascorbic, conservant: nitrit de sodiu. 19,8 grame de grăsimi, 0,5 grame glucide, 12 grame de proteină, 1,8 grame de sare, dacă ne raportăm la suta de grame de produs”.
Dragoș Pătraru recomandă însă limitarea consumului de mezeluri și spune că nu este indicat să le oferim copiilor acest tip de mâncare. În plus, parizerul se poate găti și acasă, din ingrediente naturale.
„Și cei de la APC au analizat, în 2016, 52 de mărci de parizer. Azi e mult mai bine, absolut toate produsele au declarație nutrițională. Deci puteți face alegeri în cunoștință de cauză. În încheiere, sfatul meu: încercați să limitați consumul de mezeluri, să nu le dați deloc copiilor, și dacă chiar vreți să consumați, căutați producători care au etichete curate. Nu vă uitați că poate e un pic mai scump, poate e o cantitate mai mică, mai bine plătiți în bani, acum, decât în ani de viață, pe care vi-i răpește mâncarea plină de otravă. Eu nu mai consum carne de mulți ani, s-au făcut deja cinci, dar documentând acest material, am văzut pe YouTube rețete de parizer de casă sau parizer la sticlă. Și e clar că sunt oameni care aleg să gătească pentru ai lor”, a spus Dragoș Pătraru.
https://www.youtube.com/watch?v=zdgKwoEmXlA
sursa foto: Starea Sănătății
Autorul recomandă:
Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcute iaurturile Danone, de fapt