10 pași ca să obții un duplicat al Cărții de Identitate a Vehiculului

Publicat: 23 05. 2023, 17:21
Actualizat: 23 05. 2023, 17:46

Ai pierdut, ți s-a deteriorat sau ți-a fost furată cartea de identitate a mașinii? În oricare din aceste situații, poți obține un duplicat al documentului de la orice reprezentanță a Registrului Auto Român (RAR).

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi, însă, la Poliție ca să anunți incidentul în urma căruia ai rămas fără Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), emisă de Registrul Auto Român (RAR), atestă faptul că un autovehicul a fost omologat și este conform cu toate condițiile tehnice referitoare la siguranța circulației pe drumurile publice din România.

În document se regăsesc date tehnice despre mașină, informații necesare identificării acesteia, dar și despre proprietarul ei.

Iată 10 pași ca să obții un duplicat al Cărții de Identitate a Vehiculului:

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO, UNDE VEI GĂSI MAI MUTE DETALII

Este important să ai în vedere că, începând din anul 2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 109/2018, pentru obţinerea duplicatului CIV, este obligatorie prezentarea vehiculului la RAR, în vederea identificării.

Documente necesare

– cerere-tip (se va completa olograf de către solicitant și va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia)
– actul de identitate al solicitantului și talonul mașinii
– documente care atestă calitatea de deţinător legal a solicitantului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), numai dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deţinător în evidenţele autorităţii de înmatriculare
– dacă solicitantul nu este deţinătorul vehiculului (persoană fizică) sau dacă deţinătorul este persoană juridică, este necesară și prezentarea actului de reprezentare legală (împuternicire notarială, dacă deţinătorul este persoană fizică, sau delegaţie, dacă deţinătorul este persoană juridică)
Delegaţia trebuie să conţină datele de identitate ale reprezentantului deţinătorului, să identifice vehiculul prin numărul său de identificare (seria de şasiu sau caroserie), să specifice care este activitatea pentru care s-a emis delegaţia (eliberare duplicat al cărţii de identitate), să poarte număr de înregistrare şi să fie semnată (şi ştampilată, dacă este cazul) de către emitent.

Nu este nevoie de programare

Ca să obțineți un duplicat al CIV, puteți merge direct la orice reprezentanță RAR deoarece nu este nevoie să vă faceți programare.
Dat fiind faptul că procedura de obținere a duplicatului CIV a fost mult simplificată, puteți intra în posesia documentului chiar în ziua în care v-ați prezentat la RAR pentru solicitarea lui.
Taxa pentru eliberarea duplicatului CIV este de 320 de lei.

CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să îți poți verifica vechimea în muncă

10 pași ca să afli cum poți să îți schimbi medicul de familie

10 pași ca să cureți bijuteriile din argint care s-au oxidat