A început procesul principal în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines MH 17. Cele trei întrebări-cheie rămase, încă fără răspuns

Publicat: 29 06. 2021, 13:30
Actualizat: 29 06. 2021, 17:26
A început procesul principal în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines MH 17

Procesul principal în cazul doborârii avionului Malaysia Airlines MH 17 a început, în Olanda, pe data de 8 iunie, iar justiția olandeză încearcă să descifreze misterul din jurul doborârii aeronavei de pasageri, tragedie soldată cu 298 de victime.

Pe data de 17 iulie 2014, Boeingul 777 – aparţinând companiei Malaysian Airlines – a decolat de la Amsterdam, îndreptându-se către Kuala Lumpur, dar a fost lovit de o rachetă, chiar deasupra zonei de conflict cu separatiştii pro-ruşi, în estul Ucrainei, și s-a prăbușit în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk,  la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia. Toate cele cele 298 de persoane de la bord – 196 fiind olandezi – au fost ucise.

Ancheta demarată a dus la acuzații grave la adresa Rusiei, investigatorii afirmând că avionul a fost lovit de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică, existând patru suspecți care ar fi folosit sistemul de rachete BUK pentru a doborî, cu premeditare, aeronava Malaysian Airlines.  Kremlinul a negat, încă din primele zile, orice implicare în această acțiune.

Judecătorul Hendrik Steenhuis, care va prezida acest proces, a subliniat că este vorba despre ”un moment cu mare impact emoţional pentru familiile victimelor”. Rudele acestora au putut asista la procedură printr-un live stream.

”Ne dăm seama că această vizită la reconstrucţia MH17 în cadrul procedurii penale oficiale va fi foarte încărcată de emoţie pentru apropiaţii victimelor. Este vorba despre reconstituirea unui avion în care apropiaţii lor erau în drum spre o destinaţie unde nu au mai ajuns niciodată”, a declarat judecătorul Steenhuis, preluat de AFP.

Numeroase semne de întrebare își așteaptă răspunsurile

Cu toate că guvernul rus neagă orice implicare, olandezii sunt încrezători în abilitățile lor de a demonstra implicarea Rusiei și de a ajuta la închiderea cazului pentru familiile celor 298 de victime.

Sunt analizate dovezile colectate de procurori, în timpul acestei ample anchete, împotriva unui suspect ucrainean și trei suspecți ruși – Igor Girkin, Sergey Dubinskiy, Oleg Pulatov și Leonid Kharchenko – învinuiți pentru doborârea avionului.

Esențial este, însă, ca acest proces să ofere răspunsuri pentru trei întrebări-cheie:

  • A fost doborât avionul MH17 cu o rachetă Buk?
  • A fost lansată racheta de pe un câmp din apropierea cătunului Pervomaysk, la sud de orașul Snijne, în estul Ucrainei?
  • Au fost implicați cei patru acuzați în instalarea și lansarea rachetei?

Pe de altă parte, ancheta desfășurată până acum nu a stabilit de ce a fost lansată respectiva anchetă și, bineînțeles, de ce și cu ce scop? Dosarul conține informații potrivit cărora implicarea Rusiei nu poate fi eliminată din scenariu, numai că plasarea responsabilității pe ”umerii” Moscovei trebuie să survină ca urmare a unor dovezi irefutabile.

Pledoaria finală a procurorului, în acest proces, nu va fi ținută mai devreme de luna noiembrie a acestui an, urmând ca apărătorii celor patru acuzați să își susțină pledoariile la începutul anului 2022.

Totuși, chiar și după verdict și eventualul recurs, dosarul zborului MH17 nu va fi închis, fiindcă cercetarea penală a celorlalți suspecți (membrii echipei care a instalat racheta Buk) este în curs de desfășurare și nu se știe dacă această anchetă va duce la o nouă serie de procese.

Familiile victimelor acuză guvernul rus că neagă orice implicare

25 de familii – rude ale victimelor tragediei MH 17 – au semnat o scrisoare pe care au trimis-o președintelui rus Vladimir Putin prin intermediul Ambasadei Rusiei din Olanda, solicitându-i acestuia să și recunoască ”greșelile”.

”Din păcate, suntem în continuare aici, pentru a vă reaminti de zborul MH17 doborât în iulie 2014. A fost o asasinare în masă a 298 de civili inocenţi, între care 80 de copii… Ei sunt părinţi, fraţi, surori, copii ai noştri! Suntem aici nu pentru a acuza Rusia de această crimă. Instanţa încă urmează să stabilească responsabilităţile. Cu toate acestea, acuzăm guvernul rus că neagă orice implicare. Refuzul vostru este o sfidare a faptelor dovedite şi ştiţi asta. Nu putem accepta negarea din partea Dumneavoastră a evenimentelor ireparabile din acea zi de iulie. Regretăm cei şapte ani în care aţi refuzat să ne acceptaţi durerea, dar, în schimb, o agravaţi. Este trist să vezi un preşedinte care nu aspiră la adevărata măreţie a naţiunii pe care o conduce”, se precizează în scrisoarea trimisă liderului de la Kremlin, potrivit punctul.md.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu face parte din această anchetă și că încă nu există o reacție din partea lui Vladimir Putin în legătură cu scrisoarea primită.

Cine sunt cei patru suspecți și care sunt legăturile lor cu Rusia

Cei patru suspecți acuzați că a doborât intenționat avionul companiei Malaysian Airlines, provocând moartea a 298 de persoane, sunt trei ruși și un separatist ucrainean. Conform anchetatorilor, Igor Girkin – cunoscut și sub numele de Strelkov – este fost ofițer superior din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), fiind desemnat chiar ministru al Apărării în orașul ucrainean Donețk, aflat sub conducerea rebelilor.

În ceea ce ce îl privește pe Sergei Dubinsky – cunoscut drept Khmury – acesta a fost angajatul Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU) și, mai mult, a îndeplinit și funcția de adjunct al lui Igor Girkin – anchetatorii concluzionând că s-a aflat în contact direct cu Rusia. Cel de-al treilea acuzat este Oleg Pulatov (Giurza). În cazul său, există presupunerea că a fost membru al forțelor speciale ale Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU). Oleg Pulatov a devenit adjunctul șefului serviciului de informații din Donețk.

Ultimul acuzat este Leonid Kharchenko, cunoscut drept Krot. Ucraineanul nu are un background militar, dar s-a aflat la comanda unei unități de luptă în Ucraina de Est. Potrivit informațiior apărute în media, Oleg Pulatov (Giurza) va fi reprezentat de o echipă de avocați, iar Igor Girkin (Strelkov) ar fi declarat că nu recunoaște autoritatea instanței care judecă acest caz.