A murit pictorul Andrei Mudrea: „Va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni”

Publicat: 16 01. 2022, 20:31
Actualizat: 16 01. 2022, 20:37

Pictorul Andrei Mudrea s-a stins din viață la vâsta de 67 de ani. Artistul plastic Andrei Mudrea, considerat unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni, s-a născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei.

Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune,  transmite Jurnal.md. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice, raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională.

„Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg (Consiliul Europei). În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România.

Fie că e vorba de peisaje, de celebrele case mudriene sau de tablouri pictate în manieră postmodernistă, mesajul artistului, de un dramatism tulburător, de obicei este unul codificat, ascuns într-o metaforă.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina”, se menționează în mesajul transmis de Ministerul Culturii din Republica Moldova.