Achizițiile din starea de urgență și alertă ale Ministerului Sănătății și ale instituțiilor subordonate, verificate de deputați. Au votat inclusiv liberali

Publicat: 03 11. 2021, 17:39
Actualizat: 03 11. 2021, 20:24

Plenul Camerei Deputaților a decis înființarea unei comisii de anchetă care să verifice legalitatea și eventualele abuzuri în cazul achizițiilor publice din domeniul sanitar, efectuate în pandemie, de Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine.

Proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României, inițiat de 53 de deputați PSD, AUR și unul din partea minorităților, a fost adoptate, după ce a primit, miercuri, în plen, 207 voturi „pentru”, inclusiv din partea PNL, dintre cele 300 ale aleșilor prezenți.

Se verifică legalitatea, transparența, competitivitatea, tratamentul egal

„Date fiind numeroasele informații și polemici care au fost vehiculate sau expuse în spațiul public, referitoare la achizițiile în regim de urgență de consumabile medicale, dezinfectanți, măști și mănuși sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor geenrate de pandemia de COVID-19, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achizițiilor publice, precum și dacă au fost respectate principiile juridice și etice care constituie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparența, competitivitatea, tratamentul egal”, se arată proiectul semnat de 55 de aleși, prima fiind a copreședintelui AUR, George Simion.

Hotărârea a fost adoptată astfel cu 207 voturi pentru, dintre care 104 de la PSD, 8 de la PNL, 54 de la USR, 24 de la AUR, 2 de la UDMR, 1 de la minorități și 14 de la neafiliați.

Dintre cele 8 voturi „pentru” de la PNL, unul a fost inclusiv din partea actualului ministru demis a Muncii, Raluca Turcan, dar și a fostului titular al portofoliului, Violeta Alexandru.

Fostul secretara de stat în Ministerul Finațelor Sebastian Burduja nu a votat, la fel și Horga Maria-Gabriela.

După votul din plen, Violeta Alexandru a anunțat dezafilierea și trecerea de partea „taberei” colegilor care l-au urmat pe Ludovic Orban, fostul președinte al PNL și al Camerei Deputaților.

·         Alexandru Victoria-Violeta

·         Calotă Florică Ică

·         Ciofu Cătălina

·         Miuţescu Gheorghe Adrian

·         Morar Olivia-Diana

·         Olar Corneliu

·         Stroe Ionuţ-Marian

·         Turcan Raluca

De alfel, au contat si 14 voturi de la deputații neafiliați, majoritatea provenind din grupul parlamentar al liberalilor.

De la USR, a votat „pentru” chiar și liderul deputaților și purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu.