Adevărul nespus despre DEOCHI. Ce trebuie să faci dacă te simți fără energie

Publicat: 27 04. 2023, 14:01
Actualizat: 27 04. 2023, 14:06
FOTO - Caracter ilustrativ

Deochiul este o credință veche, care există de peste trei milenii. Deochiul este menţionat atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. De asemenea, anticii credeau că anumite femei din Sciţia puteau omorî cu privirea.

Deochiul, privirea admirativă sau invidioasă care îţi poate aduce ghinion sau boală, este o superstiţie des îmtâlnită nu doar la noi, ci şi în alte regiuni din Orientul Mijlociu şi zona mediteraneană. Prin intermediul imigranţilor, ea a ajuns şi în SUA sau vestul Europei.

Cu convingerea că pruncii abia născuţi sunt predispuşi deochiului, în Peloponez moaşa acoperea faţa copilului abia născut cu un văl şi îl murdărea pe frunte cu puţin mâl luat dintr-un vas unde a fost lăsată apă la stătut.

Superstițiile românești spun că deochiul este un ”furt” de energie, provocat de o privire invidioasă, admirativă sau de laudă. Originile deochiului au fost descoperite în Orientul Mijlociu, unde şi azi credinţa în deochi este mai puternică.

În tradiția populară din România, se spune că aproape oricine poate să deoache. Poţi să deochi o persoană dacă priveşti intens, fie cu admiraţie, fie cu invidie sau ciudă. Pot fi deocheaţi oamenii, dar şi animalele. În alte culturi, se spune că numai anumite persoane pot să deoache.

Grecii și turcii, de exemplu, se tem de persoanele cu ochi albaştri sau verzi, care au o putere mai mare atunci când vine de deochi, pe când italienii cred că numai oamenii răi, care se ocupă cu magia neagră pot sa deoache. În America Latină, oamenii cred că poţi deochea pe cineva numai dacă îl priveşti cu invidie.

Primul semn ca o persoană este deocheată constă în dureri puternice de cap, urmate de cascat, chiar dacă persoana respectivă nu este obosită, scrie creștinortodox.ro.

Ce trebuie să faci pentru a te proteja de deochi

Una dintre cele mai cunoscute metode de a te apăra de deochi este, în credința populară, firul roşu. Această tradiţie are o vechime de mii de ani. În satele Moldovei, dar nu numai, se crede că orice copil nebotezat trebuie să poarte la mână o aţă roşie, ca să-l apere de deochi până când va primi taina botezului.

De asemenea, bătrânii mai spun că te poţi feri de deochi dacă porţi o rămuşoară de busuioc, lenjeria îmbrăcată pe dos sau un căţel de usturoi pe care-l porţi la tine. Se spune că este bine ca atunci când te uiţi mai mult la cineva sau lauzi pe cineva să-l scuipi de trei ori şi spui: “să nu-i fie de deochi” sau “scuipă-l să nu-l deochi”.

Ce trebuie să faci dacă te simți fără energie

Antidotul împotriva privirii răuvoitoare stă în rugăciune sau în descântecul de deochi. Acesta din urmă este o practică superstiţioasă ce decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare şi în numere magice.

Descântecul de deochi este un procedeu benefic, ce poate avea un efect liniştitor asupra organismului. De asemenea, mângâierile, pe frunte sau la ceafă, ce însoţesc descântecul şi masajele în zona încheieturilor determină producerea de endorfine, hormoni ai plăcerii, ce pot regenera potenţialul nervos pierdut.