Alertă epidemiologică în România! Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Această situație va mai dura”

Publicat: 01 02. 2024, 18:58

This browser does not support the video element.

Alertă epidemiologică în România! Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că a luat decizia de instituire a stării de alertă epidemiologică în România.

”Este vorba despre o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numește săptămână epidemică. Nu este nimic diferit de față de situația de anul trecut.

Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, spune ministrul.

Ministrul a explicat că  nu se introduc restricții pentru populație. ”Nu are niciun fel de legătură (cu restricțiile pentru populație – n.r.). Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii încât să putem să asigurăm toată resursa necesară în unități sanitare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că a încehiat de curând o teleconferiță cu directorii de DSP-uri pentru ca împreună cu specialiștii din MS să se poată coordona în următoarea perioadă astfel încât să se asigure resursele necesare penrtu controlul acestei situații.

Potrivit lui Rafila, ”această situație va mai dura până la sfârșitul lunii februarie”. Alexandru Rafila a mai declarat că nu va fi cazul să se declare epidemie, subliniind că vârful va fi atins săptămâna aceasta sau următoarea.

Rafila recomandă populației să evite aglomerațiile

Rafila recomandă populației să evite aglomerațiile, să aerisească spațiilor închise, iar persoanele simptomatice care nu se pot izola li se recomandă purtarea măștii de protecție. De asemenea, este importantă menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu, continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.