Alertă medicală! Focar de holeră în Nigeria. Zeci de oameni au murit

Publicat: 20 12. 2022, 11:54
Actualizat: 20 12. 2022, 11:55
Sursă foto: Shutterstock

Este alertă medicalăîn Nigeria! Zeci de persoane au murit în numai câteva zile, după ce s-au îmbolnăvit de holeră.

Din nefericire, focarul s-a răspândit foarte repede în cel peste zece sate din statul Cross River situat în sudul Nigeriei. Bilanțul deceselor a crescut rapid de la 20 la 51 de decese, a anunţat un lider local, transmite agenţia Xinhua, conform Agerpres.

31 de persoane au murit într-un interval foarte scurt – de duminică până luni, a declarat presei Bernard Egbe, un şef de trib din comunitatea Ekureku din Cross River. Patru dintre pacienţii diagnosticaţi cu holeră şi internaţi într-un spital din regiune se află în stare critică, a precizat Egbe, relatează sursa citată.

Duminică, autorităţile sanitare locale au declarat că focarul de holeră s-a declanşat joi, iar guvernul a trimis resurse umane şi materiale în satele afectate pentru a preveni răspândirea bolii deosebit de contagioasă.

Focarele de holeră sunt raportate frecvent în această țară din cauza accesului redus la surse de apă potabilă.

Ce este holera?

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive: diaree gravă, vomă în exces, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierderea de electroliți, potrivit Wikipedia.

Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Holera, un pericol pentru întreaga lume

Organizația Mondială a Sănătății avertiza, recent, că epidemiile de holeră au acum, ”un mare potențial de extindere” în zonele vulnerabile din Africa de Vest și America Latină.

Riscul cel mai mare se găsește în zonele vulnerabile, care au acces limitat la apă potabilă.