ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”

ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”
Publicat: 16/03/2023, 17:02
Actualizat: 16/03/2023, 18:04

Dr. Nigel Gould-Davies, editorul Strategic Survey: The Annual Assessment of Geopoliticsstudiu ce oferă o analiză a evenimentelor care au modelat relațiile dintre marile puteri, regiune cu regiune, în ultimul an și evidențiază provocările geopolitice și geoeconomice care vor modela agenda internațională în anul următor – analizează schimbările generate de invadarea Ucrainei, explicând și ce se petrece, acum, în Rusia condusă de Vladimir Putin.

Într-o analiză publicată de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – institut britanice de cercetare, cu sediul la Londra – dr. Nigel Gould-Davies, specializat în politică globală, risc politic și diplomație, reamintește că atunci când ”Țarul” de la Kremlin a ordonat armatei să declanșeze așa-numita ”operațiune militară specială”, pe data de 22 februarie 2022, obiectivul era cucerirea Ucrainei în doar câteva zile.

E drept, generalii din staff-ul militar al lui Putin au fost peste măsură de optimiști, înainte de invadarea Ucrainei, numai că realitatea de pe frontul de luptă a fost cu totul alta, iar Vladimir Putin să văzut nevoit să reconsidere.

Eșecul său a schimbat principala sarcină a Kremlinului. S-a trecut de la gestionarea realegerii sale (n.red. – a lui Putin), în 2024, la mobilizarea resurselor umane și materiale ale Rusiei pentru a câștiga un război major de agresiune. 

Această schimbare fundamentală a politicii a rupt «trocul» de lungă durată cu societatea rusă și elitele Rusiei. De asemenea, epuizează resursele necesare pentru a lupta împotriva războiului și pentru a menține controlul intern”, scrie dr. Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Marii Britanii în Belarus.

”Înainte de război, regimul (n.red. – de la Kremlin) avea un «troc» autoritar clar cu populația: stai în afara politicii și statul te va lăsa în pace. În ciuda unei scăderi de un deceniu a veniturilor reale, aceasta a rămas o propunere convingătoare pentru majoritatea rușilor, mai ales pe măsură ce represiunea a devenit mai severă”

Dr. Nigel Gould-Davies

Dr. Nigel Gould-Davies: ”O trecere fundamentală de la un regim autoritar către unul totalitar”

Nigel Gould-Davies – care a obținut un doctorat la Universitatea Harvard și un master la Universitatea Oxford – punctează și faptul că, după declanșarea ostilităților, factorii de represiune au crescut în intensitate în Rusia.

Este vorba despre un tablou sumbru care, pe termen scurt, nu poate avea decât o explicație, respectiv tranziția către un ”regim totalitar”.

”Politica de opoziție și mass-media independentă sunt scoase în afara legii. Noile legi incriminează chiar și mențiunea „războiului”, cu până la 15 ani de închisoare. Cenzura și supravegherea internetului, inclusiv software-ul pentru a detecta autori de postări anonime, s-au intensificat. (…) Regimul nu caută acum să demobilizeze populația din politică, ci să o mobilizeze în spatele războiului.

Această cerere de sprijin activ, nu doar acceptare, marchează o trecere fundamentală de la un regim autoritar către unul totalitar. Mass-media de stat și Biserica Ortodoxă servesc acum o dietă otrăvitoare și isterică de propagandă în favoarea războiului. 

Aceste mesaje sunt transmise în școli, universități și administrații. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”, avertizează dr. Nigel Gould-Davies.

”Trocul” lui Putin cu elitele Rusiei

Potrivit dr. Nigel Gould-Davies, opinia elitei  ruse contează mult mai mult – pentru regimul lui Vladimir Putin – decât opinia ”poporului”.

Regimul, de altfel, nu poate supraviețui fără elite, având nevoie de acestea ”pentru a-și îndeplini funcțiile esențiale”. De asemenea, elitele sunt ”mai bine plasate pentru a-și proteja interesele. Trocul lor de dinainte de război a fost supunerea în schimbul bogăției și securității relative, inclusiv capacitatea de a călători și de a-și trimite banii și familiile în Occident”.

”Subordonând în mod decisiv stabilitatea și prosperitatea obsesiei geopolitice, războiul rupe și acest târg. Controlul statului asupra economiei crește pe măsură ce economia se îndreaptă spre o poziție de război și întreprinderile sunt presate să producă pentru efortul de război și să aducă contribuții financiare la efortul de război. 

Sancțiunile afectează creșterea economică, perturbă lanțurile de aprovizionare și elimină elitele din Occident. Mediul de afaceri intern devine din ce în ce mai imprevizibil și mai violent”, explică expertul.

”… o mare parte a elitei a fost nemulțumită de război (n.red. – încă) de la început, dar continuă să lucreze pentru sistemul care l-a lansat. Mai informați și mai puțin susceptibili la propagandă decât publicul larg, dar și supuși unei supravegheri tot mai mari , aceștia (n.red. – membrii elitei) o fac din frică și, în unele cazuri, cu convingerea că servesc poporul, mai degrabă decât regimul”

Dr. Nigel Gould-Davies

”Putin a lansat cea mai costisitoare agresiune a țării de la Războiul de iarnă din 1939-1940 împotriva Finlandei”

Rusia este mult mai slabă în raport cu Occidentul decât a fost Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, concluzionează dr. Nigel Gould-Davies.

Echilibrul instabil care exista înainte de invadarea Ucrainei riscă să fie, acum, distrus de prelungirea conflictului, iar regimul de la Kremlin va strânge și mai mult ”șurubul”. Iar tensiunile din interiorul Rusiei vor fi din ce în ce mai mari.

”După cum a remarcat recent fostul ministru de finanțe Mikhail Zadornov, resursele Occidentului sunt «incomparabile». Dacă Occidentul se angajează să ofere Ucrainei mijloacele de a câștiga războiul, concursul va fi foarte inegal.

Pe scurt, capacitatea Rusiei de a-și mobiliza și îndoctrina cetățenii este mai slabă, iar resursele de care are nevoie sunt mai mari decât cele ale Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece. În acest context, Putin a lansat cea mai costisitoare agresiune a țării de la Războiul de iarnă din 1939-1940 împotriva Finlandei. Deocamdată nu există semne că încălcarea «trocurilor» cheie de stabilizare aduce sistemul aproape de criză. Dar tensiunile cu care se confruntă se vor adânci”, concluzionează dr. Nigel Gould-Davies.


Citește și:

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

ANALIZĂ | Vicepreședintele Comisiei Europene, despre ”Rusia de azi”: ”TOTALITARISMUL a revenit în Europa. Violența declanșată asupra ucrainenilor este comparabilă cu Teroarea Roșie a lui Stalin”

Alexei Navalnîi, după un an de război în Ucraina: ”Adevăratele cauze ale conflictului sunt dorința lui PUTIN de a păstra puterea cu orice preț și obsesia pentru moștenirea sa istorică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea...