ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman: ”Capitularea Rusiei, urmată de o desființare metodică a regimului Putin, ar putea oferi rușilor o șansă”

ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman: ”Capitularea Rusiei, urmată de o desființare metodică a regimului Putin, ar putea oferi rușilor o șansă”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 09/01/2023, 11:56
Actualizat: 09/01/2023, 11:57

Leonid Gozman – doctor în psihologie și politician rus de opoziție – analizează un scenariu care ar avea ca rezultat încheierea conflictului din Ucraina în condiții care să asigure o pace pe termen lung. Analistul pornește de la premisa că regimul Putin trebuie ”desființat metodic”, numai într-un astfel de caz putându-se discuta despre anularea oricăror tentative de reluare a agresiunii ruse.

Nu este pentru prima oară când dr. Gozman aduce în discuție un colaps al regimului lui Vladimir Putin, rămânând același critic constant al Kremlinului, chiar dacă, în vara lui 2022, a fost arestat pentru 15 zile. Motivul? O comparație între războiul declanșat împotriva lumii întregi de Adolf Hitler și lupta pe care a dus-o Stalin împotriva propriului popor.

În cea mai recentă analiză a sa, politicianul rus de opoziție notează că războiul declanșat de Vladimir Putin pe data de 24 februarie 2022 ”nu are obiective care să poată fi atinse”.

Nu este vorba despre încercarea de a împiedica Ucraina să adere la NATO – asta nu poate fi rezolvat prin război. Nu este vorba despre libertatea oamenilor de a vorbi limba rusă în Donbas – ar putea face asta oricum. Cu siguranță, nu este vorba despre distrugerea laboratoarelor americane care produc viruși de infertilitate ce vizează femeile ruse: pur și simplu, aceștia nu există.

Acest război este doar despre distrugerea Ucrainei: ca stat, ca și cultură, ca națiuneLui Vladimir Putin nu-i place Ucraina: e la fel de simplu. De asemenea, nu a încercat niciodată să-și ascundă obiectivele și a spus în repetate rânduri că rușii și ucrainenii sunt una, vorbesc aceeași limbă și că Ucraina este invenția lui Lenin”, scrie dr. Leonid Gozman în analiza sa.

”Distrugerea Ucrainei, un obiectiv intermediar”

Leonid Gozman insistă în a transmite că dacă rușii doresc să distrugă Ucraina, atunci totul face parte dintr-un plan mai amplu, acesta fiind doar un ”obiectiv intermediar”.

Vladimir Putin ar avea și alte obiective pe termen lung, inclusive retragerea unui state din fostul Pact de la Varșovia în sfera de influență a Rusiei.

În consecință, orice discuție despre încetarea războiului trebuie să aibă în prim-plan o ”înfrângere militară și politică a Rusiei” conduse de Vladimir Putin. În orice alte condiții, un tratat de pace nu și-ar atinge obiectivele.

Deoarece Ucraina nu poate fi niciodată de acord cu cererea Rusiei de a înceta existența ca stat, războiul nu poate fi încheiat prin semnarea unui tratat de pace. Acest război nu poate fi urmat de pace decât dacă se încheie cu înfrângerea militară și politică completă a Rusiei lui Putin și dezmembrarea actualului regim.

Statul lui Putin trebuie să înceteze să mai existe: nu Rusia, ci statul actual, ostil lumii întregi, inclusiv el însuși. Orice alt rezultat ar duce doar la o încetare temporară a focului, deoarece odată ce regimul lui Putin va continua pur și simplu la un alt atac de îndată ce își va reînnoi puterea”, notează dr. Leonid Gozman, potrivit The Moscow Times.

”Pentru a ne asigura că războiul este urmat de pace mai degrabă decât de o simplă încetare a focului, tratatul final de pace ar trebui semnat de Ucraina, Rusia și NATO – Putin continuă să spună că Rusia este în război cu NATO – și, pentru prima dată, spune adevărul

Dr. Leonid Gozman

Un Plan Marshall pentru Rusia?

Dr. Leonid Gozman sugerează, în analiza sa, că ar putea fi luat în considerare și un ”Plan Marshall pentru Rusia”, dar asta numai după ce trupele ruse ar părăsi Georgia, Moldova și Belarus.

Mai mult, Rusia ar trebui să plătească despăgubiri de război, să predea ”suspecții criminali de război”, iar ”desființarea metodică” a regimului Putin ar trebui să se transforme în realitate.

Tratatul nu ar trebui doar să stabilească integritatea teritorială a Ucrainei și să ofere garanții de securitate, dar ar trebui, de asemenea, să se asigure că trupele ruse se retrag din teritoriile ocupate din Georgia și Moldova, precum și din Belarus. Ar trebui să stipuleze obligația Rusiei de a plăti despăgubiri și de a preda toți suspecții criminali de război.

Dacă regimul actual supraviețuiește, rușii s-ar putea să nu se poată elibera niciodată din prezentul oribil în care se află și Rusia va fi sortită sărăciei ca o cultură de altădată care într-o zi pur și simplu a dispărut pentru totdeauna. Capitularea urmată de desființarea metodică a regimului le-ar putea oferi rușilor o șansă – o șansă foarte mica – dar, totuși, una pe care ar trebui să o ia în considerare”, mai scrie dr. Leonid Gozman.

Cel mai important pas va fi asigurarea demilitarizării Rusiei și renunțarea la arsenalul său nuclear, fără de care Putin nu ar fi început niciodată acest război. Cel puțin, trebuie stabilit controlul internațional asupra armelor nucleare ale Rusiei. Dacă acesta este urmat de un Plan Marshall din secolul 21 pentru a reconstrui economia și instituțiile politice ale țării, atunci procesul va fi în cele din urmă întâmpinat cu sprijinul public

Dr. Leonid Gozman


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Domeniul în care românii suferă concedieri. Se taie în carne vie
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×