ANALIZĂ | Vicepreședintele Comisiei Europene, despre ”Rusia de azi”: ”TOTALITARISMUL a revenit în Europa. Violența declanșată asupra ucrainenilor este comparabilă cu Teroarea Roșie a lui Stalin”

ANALIZĂ | Vicepreședintele Comisiei Europene, despre ”Rusia de azi”: ”TOTALITARISMUL a revenit în Europa. Violența declanșată asupra ucrainenilor este comparabilă cu Teroarea Roșie a lui Stalin”
Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene | Foto - Profimedia Images

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, avertizează că spectrul totalitarismului plutește, din nou, deasupra Europei, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina poate fi comparat cu ”Teroarea Roșie” declanșată de Iosif Stalin.

Milioane de ucraineni au fost uciși în acea perioadă – dar și alte milioane de ruși -, singurul motiv fiind acela că au fost etichetați drept ”dușmani de clasă” de regimul comunist, sintagmă de tragică amintire care este reactualizată de regimul de la Moscova.

În timp ce bombardamentele continuă în Ucraina, iar conflictul va împlini un an, regimul de la Kremlin folosește toate mijloacele pentru a reduce la tăcerii și ”adversarii” din interiorul granițelor Rusiei, avertizează vicepreședintele Comisiei Europene.

Violența declanșată asupra ucrainenilor pentru că sunt ucraineni este comparabilă cu Teroarea Roșie a lui Stalin, când milioane de oameni nevinovați au fost uciși pentru că sunt «dușmani de clasă». Teroarea a funcționat tocmai pentru că i-a vizat pe nevinovați și a impus conformarea totală la stat. Acum este clar că Rusia, coborând tot mai adânc în autoritarism în ultimii 15 ani, a devenit acum un stat totalitar.

Oricine rezistă riscă să cadă pe fereastră sau măcar să ajungă la închisoare pentru 15 ani. Terorizarea oamenilor în conformitate îi pune pe oameni diferiți într-o poziție din ce în ce mai vulnerabilă. Antisemitismul a explodat, minoritățile sexuale trăiesc într-o frică constantă, în timp ce rasismul și xenofobia nu cunosc limite. Aceasta este Rusia astăzi”, notează Frans Timmermans într-o analiză publicată în The Moscow Times.

”Spălarea creierului copiilor și eliminarea cărților ucrainene din bibliotecile ucrainene”

Vicepreședintele Comisiei Europene este convins că, finalmente, Vladimir Putin nu va câștiga războiul din Ucraina, dar conflictul de poate prelungi, ceea ce dorește și Moscova.

Rusia a negat, de la bun început, ”statalitatea Ucrainei” și ”dreptul Ucrainei de a exista”, astfel apărând o ”justificare” a agresiunii care nu are, practic, niciun temei.

Putin nu va câștiga acest război. De fapt, el a pierdut deja, dar îl poate prelungi sau poate crea un conflict semi-înghețat dacă Ucraina este lipsită de mijloacele necesare pentru a-și duce rapid sfârșitul. Doar o pace justă este durabilă și doar respectarea granițelor internaționale ale Ucrainei, a statului, a democrației și a dreptului de a alege tipul de țară care vrea să fie poate duce la o pace dreaptă.

Acest lucru este atât de important pentru că justificarea Rusiei pentru agresiunea sa constă în negarea statalității Ucrainei, care, la rândul său, se bazează pe o ideologie naționalistă și imperialistă rusă în care nu există loc pentru o națiune sau identitate ucraineană distinctă.

Rusia neagă dreptul Ucrainei de a exista, iar ucrainenilor identitatea lor, definindu-i drept ceea ce teoreticianul nazist Carl Schmitt a numit «inamicul total». În ideologia lui deformată, un dușman total nu ar trebui doar învins, ci șters din existență. Nu pentru ceea ce face, ci pentru cine este. Aici se află justificarea Rusiei pentru agresiunea sa, nenumăratele crime de război, tortura, răpirea și spălarea creierului copiilor și eliminarea cărților ucrainene din bibliotecile ucrainene

Frans Timmermans

”Uniți și hotărâți, suntem mult mai puternici decât Putin și oamenii lui”

Frans Timmermans consideră că – după încheierea acestui conflict – un nou ”Plan Marshall” este absolut necesar, iar războiul declanșat de Vladimir Putin nu înseamnă numai ”câștigarea sa pierderea unui teritoriu”.

Autocrația trebuie împiedicată să se răspândească, avertizează vicepreședintele Comisiei Europene, însă Putin și cei din anturajul acestuia nu pot avea sorți de izbândă dacă Europa va face, în continuare, front comun.

Este nevoie de un răspuns de tip plan Marshall: o abordare de dimensiuni fără precedent, care combină reconstrucția și transformarea economică cu transformarea juridică, administrativă și socială necesară pentru a funcționa pe deplin ca stat membru al UE. Acest lucru nu s-a mai făcut până acum, dar va trebui făcut acum.

Acest război înseamnă mult mai mult decât câștigarea sau pierderea unui teritoriu. Națiunea ucraineană, națiune europeană, luptă pentru supraviețuirea sa. O ideologie imperialistă care neagă însăși existența altor națiuni nu se va opri la o singură națiune. 

Flăcările războiului vor arde puternic în mai multe națiuni europene dacă agresiunea va avea roade, iar autocrația se va răspândi ca o cangrenă. Uniți și hotărâți, suntem mult mai puternici decât Putin și oamenii lui”, mai scrie Frans Timmermans în analiza sa.


Citește și:

Premierul Nicolae Ciucă, MESAJ cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși: ”Amprenta înțelepciunii și simplității țăranului român”

Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară prezintă 15 ”realizări” ale primarului Clotilde Armand: ”E ca o CRUCE pe care trebuie să o ducem, are alte preocupări, nicidecum bunăstarea cetățenilor”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya: ”Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, un pericol pentru Vladimir Putin?”

Exploziile de la gazoductul Nord Stream | ACUZAȚII grave lansate de un jurnalist câștigător al Premiului Pulitzer: ”Era clar că ar putea arunca în aer conductele” / Casa Albă: ”Un raport complet fals”

Alexei Navalnîi, despre gulagul sovietic ”reactualizat”: ”DEZUMANIZARE, batjocorire și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii de la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...